24 oktober 2014

Impressie van de eerste debatten: D66 haalt de VVD rechts in

De eerste twee echte debatten in de verkiezingsstrijd op weg naar 19 november zitten erop. Op onze site een korte en impressie van het bibliotheekdebat in Lekkerkerk en het DWLK-debat in Berkenwoude.

Veel belangstelling voor het eerste lijsttrekkersdebat.

Veel belangstelling voor het eerste lijsttrekkersdebat.

In het eerste verkiezingsdebat, in de bibliotheek van Lekkerkerk, tekenden zich de verschillen tussen de partijen al af. Waar de PvdA staat voor behoud en verbetering van voorzieningen, nam D66 het woord commercialisering in de mond bij zowel sportverenigingen als de bibliotheek. En dat was niet het enige wat opviel.

In een volle bibliotheek kruisten de lijsttrekkers verbaal de degens onder leiding van journalist Jan Timmer. Onze lijsttrekker Rob Geleijnse hield stand tegen de soms erg persoonlijk gerichte aanvallen van de anderen. De PvdA-boodschap kon hij goed naar voren blijven brengen: we breken geen voorzieningen af, zorg dichtbij is onze prioriteit en serviceverlening gebeurt op maat. Het staat allemaal in Nieuwe kansen!, ons verkiezingsprogramma.

Rob Geleijnse (links) licht de PvdA-standpunten toe.

Rob Geleijnse (links) licht de PvdA-standpunten toe.

Over veel basiszaken zijn de partijen het eens. Enkele opvallende uitlatingen vielen wel te noteren.
De VGBK staat voor de jeugdsozen en wil de gemeenschapszin in de waard ook voor zorgsignalen inzetten. Vernieuwing in dienstverlening moet leiden tot grotere service en eventuele voordelen vloeien naar de voorzieningen.
De VVD is duidelijk: sportverenigingen en cultuurinstellingen moeten eerst zelf hun financiële broek zien op te houden voordat bij de gemeente kan worden aangeklopt. En blijft bouwen voor gezinnen, ondanks de vergrijzing.
Het CDA wil de Krimpenerwaard minder saai voor jongeren maken door onder andere een borrelbus en verruiming van sluitingstijden van horeca. En staat ook voor vergroting van de serviceverlening op maat aan de inwoner.
De SGP ziet kansen in vernieuwing en verbreding van de bibliotheekfunctie en staat voor het garanderen van zorgvoorzieningen op Krimpenerwaardniveau. De kerk en welzijnsinstellingen zijn goede kanalen om nieuwe vrijwilligers te vinden.
D66 ziet, naast meer commercialisering bij sport en cultuur, rond werving en scholing van vrijwilligers een duidelijke rol voor de gemeente omdat vrijwilligers steeds belangrijker gaan worden.
De ChristenUnie is duidelijk: ze staat voor behoud van zwembaden, sporthallen en voetbal. Cultuur heeft een lagere prioriteit, als er gekozen moet worden gaat de voorkeur naar zorg.
De nieuwe partij Pro wil geen vernieuwing in serviceverlening maar behoud van fysieke loketten in de vijf gemeenten. Cultuur zou wel meer aandacht moeten krijgen, ook landschapscultuur. Gemeente Belang Schoonhoven profileert zich vanuit de onderwijs-achtergrond van de lijsttrekker, taalvaardigheid en onderwijs krijgen vooral aandacht. Voor partners die vanwege zorg niet bij elkaar kunnen zijn, staat GBS voor beter WMO-vervoer.

Bas Noorlander

Bas Noorlander

Tijdens het DWLK-debat (Vereniging Duurzame Waterbeheersing en Landbouw Krimpenerwaard) in Berkenwoude, donderdagavond, zoomde namens de PvdA Bas Noorlander in op zaken die in het buitengebied spelen. Hij zei onder meer dat ook de PvdA vindt dat in de Krimpenerwaard gewerkt moet kunnen worden, dat wij belemmeringen voor kleinschalige recreatie willen wegnemen, dat wij de boeren als beheerders van het gebied nodig hebben, dat ondernemen voor ons, ook in het buitengebied, geen vies woord is. En hij verwees naar ons verkiezingsprogramma waarin staat dat rekening moet worden gehouden met veranderende omstandigheden van de agrarische sector om de economische vitaliteit te behouden.

‘Maar we vinden het ook belangrijk dat de agrariërs meewerken aan natuurgericht beheer en bijdragen aan behoud van biodiversiteit en dat wij biologische bedrijfsvoering willen belonen’, zei Bas, die benadrukte dat er volgens de PvdA zorgvuldig met het gebied moet worden omgegaan en dat er een balans moet zijn tussen diverse belangen. ‘Daar passen overigens geen gasboringen bij Haastrecht bij.’
(Bekijk ons standpunt over Natuur en landschap

Het volgende debat is maandag 27 oktober, opnieuw in Berkenwoude. De PvdA wordt dan vertegenwoordigd door onze nummer 2, Marije Willems.

Jongeren behouden zonder internet? (IJssel- en Lekstreek 22 oktober 2014)
Verkiezingsstrijd barst los in Krimpenerwaard (Het Kontakt, 21 oktober 2014)