10 februari 2015

PvdA: Geef jongeren snel duidelijkheid over de zorg

De PvdA vindt het een verantwoordelijkheid van het college om ervoor te zorgen dat jongeren en hun ouders weten waar ze aan toe zijn nu het budget voor jeugdzorg van de gemeente Krimpenerwaard zwaar onder druk komt te staan. Raadslid Marije Willems heeft dit aan de orde gesteld.

In schriftelijke vragen aan het college stelt zij dat een verdere aantasting van het budget de continuïteit van de zorg in gevaar brengt. ‘Dat levert onzekerheid en vragen op. Het college moet ervoor zorgen dat die onzekerheid zo kort mogelijk duurt.’ In haar vragen herinnert Marije Willems eraan dat landelijk is afgesproken dat de huidige zorg wordt gecontinueerd. ‘Dat kan met een andere zorgaanbieder, maar dat zal altijd moeten gebeuren in afstemming met de jongeren en het gezin.’

Zij wil van zorgwethouder Lavinja Sleeuwenhoek weten hoe zij de jongeren en hun ouders/opvoeders proactief gaat benaderen om te bespreken of en welke aanpassing van het zorgaanbod nodig is. ‘Zij moeten tijdig weten welke zorg ze vanaf 2016 mogen verwachten zodat zij zich niet ongerust hoeven te maken.’

Vorige week werd bekend dat volgens het rekenmodel van het Rijk, de gemeente Krimpenerwaard 1,7 miljoen euro minder te besteden krijgt voor de uitvoering van de jeugdzorg. Mogelijk wordt dat nog meer omdat nog geen rekening is gehouden met de effecten van de zogenaamde ‘solidariteitsregeling’. Omdat de gemiddelde korting in Midden-Holland (23 procent) groter is dan de korting voor de Krimpenerwaard (16 procent) heeft dit mogelijk een extra nadelig gevolg voor de fusiegemeente, omdat de pijn dan wordt verdeeld over alle gemeenten in de regio. Dat kan voor Krimpenerwaard betekenen dat het er in twee jaar tijd 2,9 miljoen op achteruitgaat.

De gemeenteraad van Krimpenerwaard praat dinsdag 10 maart over het verdeelmodel voor de jeugdzorg en de gevolgen daarvan voor deze gemeente. Het college heeft de raad hierover in een memo geïnformeerd.

Eerder bericht over dit onderwerp:
Fors minder geld voor jeugdzorg (5 februari 2015)