Door Redactie op 24 februari 2016

Nieuwe functie voor monumentaal weeshuis Schoonhoven

Woningcorporatie QuaWonen gaat het monumentale, voormalige Gereformeerde Weeshuis in het historische centrum van Schoonhoven verbouwen en uitbreiden. Het pand wordt een Herbergier, een kleinschalige woonvoorziening voor 15 of 16 ouderen met geheugenproblemen zoals dementie.

Dat meldt QuaWonen op haar website. QuaWonen vindt het belangrijk om bij te dragen aan goede woonplekken voor deze kwetsbare groep. De verbouwing is naar verwachting begin 2017 klaar.

Het pand aan de Koestraat wordt verbouwd tot Herbergier in samenwerking met formuleontwikkelaar De Drie Notenboomen uit Gouda. In het uitgebreide pand bevinden zich straks 15 of 16 appartementen voor ouderen met geheugenproblemen, een gezamenlijke woonkamer en een woonruimte voor het echtpaar dat de zorg gaat faciliteren en organiseren.

Momenteel telt Nederland 37 Herbergiers verspreid over het hele land, waaronder ook één in Gouderak. De formule werd in 2007 geïntroduceerd en kenmerkt zich onder andere door de inwonende zorgondernemers en het feit dat de deuren niet op slot gaan. Voor de financiering van het wonen, maken de bewoners gebruik van AOW, pensioen of eigen vermogen. De zorgkosten worden over het algemeen betaald uit het persoonsgebonden budget.

herbergierschh545

Een artistieke impressie van het weeshuis als Herbergier. (bron: QuaWonen)

Het Gereformeerd Weeshuis is een rijksmonument. Meer informatie over het gebouw vind je op Wikipedia.

Lees ook:
Nieuw leven voor het oude Weeshuis (AD Gouda, 27 februari 2016)
Weeshuis verder als ‘Herbergier’ (AD Gouda, 25 februari 2016)
Voormalig weeshuis Schoonhoven wordt Herbergier (Het Kontakt, 24 februari 2016)
Voormalig weeshuis Schoonhoven wordt Herbergier (RTV Krimpenerwaard, 24 februari 2016)

Redactie

Redactie

De redactie beheert de content van deze website. Berichten die onder naam van de redactie worden gepubliceerd vertolken niet noodzakelijkerwijs de mening van de fractie- en de commissieleden.

Meer over Redactie