Door op 5 september 2015

Gemeente, kom in actie tegen sluipverkeer!

Zowel de gemeente Krimpenerwaard als het hoogheemraadschap wil geen verdere actie ondernemen tegen het sluipverkeer op het Veerstalblok, het dijkvak tussen de Gouderaksebrug en Stolwijkersluis. Na de aanleg van de Zuidwestelijke Randweg werd dit weggedeelte bestemd voor fietsers en wandelaars.

Het afsluiten van de dijk voor autoverkeer was, het zij nog maar even gememoreerd, onderdeel van de ‘deal’ tussen gemeente en provincie en voor de toenmalige gemeente Ouderkerk een voorwaarde om met de komst van de randweg in te stemmen.
Zeker, er werd een bussluis met paaltjes aangelegd om illegaal sluipverkeer te weren. Helaas voldeed die sluis niet aan de verwachtingen. Telkens opnieuw werd de bussluis moedwillig gesloopt en denderden automobilisten, zware trekkers en vrachtwagens doodleuk over de oude dijk en vlak langs de huizen richting Gouda en weer terug.
De beloofde rust wordt de bewoners dus niet gegund en ook de fietsers en wandelaars moeten goed blijven uitkijken dat ze niet worden aangereden door gestresste forensen met snelle wagens. Dat er hier nog geen ongelukken zijn gebeurd, mag gerust een godswonder genoemd worden.
Tegen illegaal en gevaarlijk weggebruik moet de wegbeheerder, in dit geval het hoogheemraadschap, afdoende maatregelen nemen. Dat had het ook beloofd: de bussluis zou worden vervangen door een landbouwsluis waar alleen trekkers overheen kunnen, geen auto’s.
Die kwam er niet. Er liggen nu slechts wat stenen in het wegdek waar een automobilist alleen maar om kan lachen. Borden en een paar strepen op de weg blijken niet afdoende om het sluipverkeer te stoppen. Maar het hoogheemraadschap vindt het wel welletjes zo en weigert verder zijn verplichtingen en beloftes na te komen.
Als het hoogheemraadschap het laat afweten, moet de gemeente Krimpenerwaard met kracht opkomen voor de verkeersveiligheid van haar inwoners en zich niet met het spreekwoordelijke kluitje in het riet laten sturen. Dat lijkt nu wel te gebeuren. Zo ver mag een krachtige, inmiddels grote gemeente het toch echt niet laten komen.

Cyril van der Heijden

Eerdere berichten over dit onderwerp:
College: Landbouwsluis in Veerstalblok blijft zoals ‘ie is (14 augustus 2015)
PvdA stelt vragen over speelhuisje en landbouwsluis (22 juli 2015)
Extra controle op sluiproute Gouderak (21 mei 2015)
Veerstalblok wordt fietspad met landbouwsluis (24 september 2014)
Veerstalblok wordt fietspad (6 september 2013)
Hoogheemraadschap nu verantwoordelijk voor bussluis (12 maart 2013)