Door Redactie op 2 november 2015

PvdA dringt aan op snelle waardering mantelzorgers

De PvdA wil een ‘passende waarderingsregeling’ voor mantelzorgers. Raadslid Marije Willems wil weten van het college van B en W wanneer het met een voorstel voor zo’n regeling komt. 10 november, de Dag van de Mantelzorg, zou volgens haar een uitgelezen moment zijn om helderheid te bieden.

Ook wil zij weten of het college de mantelzorgers vraagt naar hun mening over de meest passende of wenselijke vorm van waardering.

marijew200

Marije Willems

De waardering van mantelzorgers via het zogeheten Mantelzorgcompliment werd uitgevoerd via de Sociale Verzekeringsbank maar is per 2015 vervallen. Gemeenten moeten nu zélf zorgen voor een vorm van waardering. Daar is budget voor beschikbaar. De vorm en hoogte van de waardering staan vrij. Dat kan een geldbedrag zijn, een cadeau of een dienst. Uit ervaring blijkt volgens Marije Willems dat mantelzorgers de voorkeur hebben voor een financiële bijdrage. Dit omdat er veel extra kosten komen kijken bij mantelzorg en/of mantelzorgers minder gelegenheid hebben om extra inkomen te verdienen.

‘De PvdA heeft grote waardering voor mantelzorgers die veel en intensieve zorg voor hun naasten op zich nemen’, schrijft Marije Willems aan het college. ‘Wij willen dat mantelzorgers ondersteund worden door een passende regeling. In juni heeft het college bijeenkomsten gehouden waarin met mantelzorgers is gesproken en dit onderwerp ook naar voren is gekomen. Een vervolg is ons echter nog niet bekend en wij willen voorkomen dat het budget ongebruikt blijft.’

PvdA-vragen waarderingsregeling mantelzorg, 2 november 2015

Redactie

Redactie

De redactie beheert de content van deze website. Berichten die onder naam van de redactie worden gepubliceerd vertolken niet noodzakelijkerwijs de mening van de fractie- en de commissieleden.

Meer over Redactie