Door Marije Willems op 18 november 2015

Gemoedelijke bijeenkomst nieuwe moskee Schoonhoven

Maandag 16 november was de inloopbijeenkomst voor de ontwerp bestemmingsplanwijziging die nodig is voor de bouw van een nieuwe moskee in Schoonhoven Noord. Of eigenlijk: de verbouw van basisschool De Rank door – voorheen – Stichting Marokkaanse Moskee Schoonhoven, tot een volwaardig islamitisch centrum met diverse ruimtes.

Het islamitisch centrum moet de naam El Houda krijgen. Bij de inloopbijeenkomst was een aantal betrokkenen van de islamitische gemeenschap aanwezig. Zo’n twintig omwonenden die geïnteresseerd waren en toelichting wensten hebben de bijeenkomst bezocht.

Het was kabbelend, gemoedelijk, zelfs gezellig als de lichten iets meer gedempt zouden zijn. Er werd geannimeerd gesproken en door projectleider en betrokkenen veel toelichting gegeven. De bezoekers waren eigenlijk allen vooral geïnteresseerd in wat het ging betekenen. In het uurtje dat ik er was kwamen er geen kritische zaken aan de orde.

Het centrum is een verbetering van de huidige situatie waarin ongeveer 100 bezoekers op de vrijdag hun gebed in een oud en klein noodgebouwtje moeten doen. De nieuwe moskee biedt ook plek voor de vrouwen, die kunnen nu ook in de moskee terecht. En er komen kleine ontmoetingsruimten voor de bezoekers en er is straks ruimte voor zaken als huiswerkbegeleiding voor de jeugd.

Klinkt prima. Wat mij vooral aantrekt is de ruimte die geboden gaat worden voor de begeleiding van jongeren. Ik hoop dat de gemeente met de Jeugdteams daarbij kan aansluiten… Een goede relatie met een doelgroep!

De aanwezige betrokkenen waren erg enthousiast en onderstreepten de open houding en toegankelijkheid van de moskee. Op mijn vraag of de moskee een gebedshuis is voor alle stromingen in de islam werd bevestigend geantwoord. Dat lijkt me van belang, ook omdat er misschien vanuit de vluchtelingen behoefte aan komt.

De buurt was betrokken, en ook de huurdersvereniging van de naastgelegen Pasteurflat was helemaal in het proces meegenomen. Ze zagen de win-win situatie van de verbouw van de oude school. Ik hoop de nieuwe moskee volgend jaar een keer te mogen bezoeken…

marijew200Marije Willems,
raadslid

Lees ook:
Bouw moskee Schoonhoven dichterbij dan ooit (Het Kontakt, 18 november 2015)

Eerder bericht over dit onderwerp:
Nieuwe moskee Schoonhoven op plek van oude school (2 november 2015)

Marije Willems

Marije Willems

Marije Willems (17 juli 1969) was onze fractievoorzitter. Zij woont in Schoonhoven.

Meer over Marije Willems