Door Redactie op 22 januari 2016

College kan geen geschikte locatie voor azc vinden

Binnen de gemeente Krimpenerwaard is geen geschikte locatie te vinden voor het vestigen van een (satelliet) asielzoekerscentrum. Dat laat het college van B en W weten aan de gemeenteraad.

Het college baseert zich op een onderzoek naar de mogelijkheden voor de opvang van vluchtelingen dat het heeft uitgevoerd in opdracht van de raad.
Als mogelijke locatie was de Fikszo-locatie in Lekkerkerk in beeld, maar deze is ‘na zorgvuldige studie’ afgevallen. De investeringen om de locatie geschikt te maken als azc waren te hoog voor het COA, de organisatie die verantwoordelijk is voor de opvang van vluchtelingen.

Het college wil de huisvesting van statushouders versnellen, zonder dat dit ten koste gaat van regulier woningzoekenden. Daarvoor wil het 3 gemeentelijke woningen in Stolwijk en 1 in Schoonhoven beschikbaar stellen voor de tijdelijke huisvesting van maximaal 16 statushouders waarbij een woningcorporatie het beheer voert. Ook wil het college gebruik maken van het aanbod van QuaWonen om 20 voor sloop bestemde woningen in Bergambacht en Schoonhoven in te zetten voor de tijdelijke huisvesting van maximaal 80 statushouders voor een periode van 2 jaar. Voorwaarden hierbij zijn wel dat de herstructurering van deze wijken geen vertraging mag oplopen en dat de overeenkomsten met de huidige (tijdelijke) huurders gewoon doorlopen.

Reguliere woningzoekenden mogen niet worden verdrongen op de woningmarkt. Daarom wil het college voor hen 40 tot zestig 60 nieuwe sociale huurwoningen realiseren in diverse kernen, waaronder 20 op de gemeentelijke locatie Bovenkerkseweg 4e kwadrant in Stolwijk. Over mogelijke andere locaties is het college nog in overleg met de woningcorporaties. De provincie Zuid-Holland heeft in verband met de toestroom van vluchtelingen de gemeenten in Nederland meer mogelijkheden gegeven om extra huurwoningen te bouwen.

Het college stelt voor om samen met het presidium (fractievoorzitters van de raad) te bespreken hoe en wanneer de resultaten van dit onderzoek naar de mogelijke opvang van vluchtelingen in gemeente Krimpenerwaard in de raad worden besproken. De raad besluit uiteindelijk welke voorstellen worden overgenomen.

Bron: Gemeente Krimpenerwaard

Lees ook:
Statushouders in sloopwoningen (Het Kontakt, 26 januari 2016)
‘Plaats statushouders in sloopwoningen’ (AD Gouda, 23 januari 2016)

Eerdere berichten over dit onderwerp:
Raad stemt in met voorstel opvang vluchtelingen (7 oktober 2015)
College kiest voor kleinschalige opvang vluchtelingen (2 oktober 2015)
Raad wil extra bijdrage leveren voor vluchtelingen (18 september 2015)

Redactie

Redactie

De redactie beheert de content van deze website. Berichten die onder naam van de redactie worden gepubliceerd vertolken niet noodzakelijkerwijs de mening van de fractie- en de commissieleden.

Meer over Redactie