Door Redactie op 29 juni 2016

Heel Holland zakt

Heel Holland zakt. Dat is de kop boven een groot artikel in het PvdA-blad Lokaal Bestuur. Aan het woord komen de Goudse wethouders Rogier Tetteroo (PvdA) en Hilde Niezen (GroenLinks) die stellen dat er echt iets moet gebeuren aan de problematiek van de slappe bodem die ook in Krimpenerwaard speelt.

Binnen twintig jaar moet er een oplossing zijn, stellen zij. Gouda heeft zich beschikbaar gesteld als een living lab waar onderzoekers en studenten uit de hele wereld komen kijken hoe dit deel van Nederland de bodemdaling aanpakt. ‘Ons land staat bekend om het oplossen van wateroverlast’, zeggen de wethouders. ‘Maar omdat bodemdaling geen acuut probleem is, zijn we geneigd om het vooruit te schuiven. Wij zeggen vaak: ons land is wereldkampioen in dweilen met de kraan open. Terwijl kennis over bodemdaling in deltagebieden een prachtig exportproduct zou kunnen zijn.’

Gouda en Krimpenerwaard zijn twee van de zeventien gemeenten die de krachten hebben gebundeld in het Platform Slappe Bodem. De verwachting is dat de bodem hier tussen 2020 en 2050 30 tot 50 centimeter zakt (zie kaartje hieronder).

Heel Holland zakt (Lokaal Bestuur, zomer 2016)

Lees ook:
Heel Holland zakt (de Volkskrant, 25 juni 2016)

bodemdaling545

Redactie

Redactie

De redactie beheert de content van deze website. Berichten die onder naam van de redactie worden gepubliceerd vertolken niet noodzakelijkerwijs de mening van de fractie- en de commissieleden.

Meer over Redactie