Door Herman Groothuis op 5 juli 2016

Hoge nood voor plasmonument…

Toen ik in 2007 na 33 jaar mijn huisartsenpraktijk overdroeg, kreeg ik als cadeau een fonds van 5000 euro  voor het in stand houden van het monumentale openbare pissoir bij het veer in Schoonhoven. Nu wordt het gebruikt als opslag van bedrijfsafval…

Mijn plan voor het behoud van dit nuttige monument heb ik destijds aangeboden aan de toenmalige gemeente Schoonhoven. De raad nam het, door middel van een motie van de VVD, over. De argumenten waren: volksgezondheid, gastvrijheid en monumentenzorg.

Paradoxaal genoeg was het daarna de gemeente die het gebouwtje dicht liet timmeren. Er werd een automatisch toilet geplaatst waarvan je gebruik kan maken met je mobieltje. Dat lukte in hoge nood vaak niet, waardoor mensen dan maar tegen het dichtgetimmerde monumentje gingen plassen.
Verder gebeurde er niets.

Tot mijn verbazing bleek dezer dagen dat het gebouwtje nu gebruikt wordt als opslag van bedrijfsafval van de nieuwe ‘brasserie’. Terwijl in de vergunning expliciet staat dat de exploitant dit inpandig dient op te slaan. Dit was zéker niet de bedoeling!

Het fonds staat nog steeds op mijn rekening. De nood is hoog. Bijna had ik het al laten lopen…

Herman Groothuis
(Gepensioneerd huisarts, voormalig commissielid in de toenmalige gemeente Vlist en nu actief lid van de PvdA Krimpenerwaard)

20160705pissoir545
Het monumentale pissoir, nu een illegale opslag van bedrijfsafval.

(In de raadsvergadering van dinsdag 5 juli hield Herman Groothuis een pleidooi voor het in ere herstellen van het pissoir).

Lees ook:
‘Plashuis bij Veerpoort in ere herstellen’ (Het Kontakt, 7 juli 2016)

Herman Groothuis

Herman Groothuis

Herman Groothuis is lid van de focusgroep Mens en Ruimte die de PvdA-fractie adviseert en ondersteunt. Hij was lid van de raadsadviescommissie in de voormalige gemeente Vlist en tot 2007 actief als huisarts in Schoonhoven. Hij woont in Vlist.

Meer over Herman Groothuis

Waar ben je naar op zoek?