14 april 2014

Ammerstol moet vrezen voor z’n zalm

Dat de naam van de nieuwe gemeente onderwerp zal zijn op een van de eerste agenda’s van de gemeenteraad die op op 1 januari 2015 aantreedt, is een veilige voorspelling. Veel discussie zal het waarschijnlijk niet opleveren. Veel interessanter is de vraag: hoe gaat het nieuwe gemeentewapen eruitzien?

Over de nieuwe gemeentenaam zal waarschijnlijk niet veel discussie ontstaan.

Over de nieuwe gemeentenaam zal waarschijnlijk niet veel discussie ontstaan.

Het huis-aan-huisblad IJssel- en Lekstreek pakte vorige week weer flink uit met een artikel over de vraag: hoe moet de nieuwe Krimpenerwaardgemeente gaan heten? Tot nader order (lees: een besluit van de nieuwe gemeenteraad) zal de naam Krimpenerwaard vooralsnog op briefpapier en de bekende blauwe borden aan het begin van de dorpskernen worden geplaatst. De kans is groot dat dit ook definitief de nieuwe naam wordt, want links en rechts kunnen zich hiermee wel identificeren.

Lastiger wordt het nieuwe gemeentewapen. De gemeente kan hiervoor een voorstel voorleggen aan de Hoge Raad van Adel of aan die instantie vragen zelf een ontwerp te maken. Bij de vorige herindeling van de Krimpenerwaard, in 1985, was het nog eenvoudig. Toen werden twee of drie dorpen samengevoegd en het nieuwe gemeentewapen was min of meer een optelsom van de elementen uit de bestaande wapens. Zo zijn in het gemeentewapen van Bergambacht de adelaar van Bergambacht, de zalm van Ammerstol en de drie manen van Berkenwoude teruggekeerd. De leeuw van Berkenwoude haalde het nieuwe wapen niet. Iets soortgelijks gebeurde in de gemeenten Ouderkerk, Nederlek en Vlist (Schoonhoven ontsprong in 1985 de herindelingsdans en behield zijn eigen wapen met de vier leeuwen). In de wapens werd een verbindend element toegevoegd: een van de drie rivieren van de Krimpenerwaard. En de gemeenten benutten de herindeling om een kroon aan het wapen toe te voegen – vóór 1985 had alleen Berkenwoude die. (De afbeeldingen van de voormalige gemeentewapens zijn afkomstig van de website Heraldry of the World)

K5wapens

De vijf gemeentewapens laten zich moeilijk samenvoegen tot één nieuw wapen.

De situatie is nu aanmerkelijk gecompliceerder. Een samenstelling van al samengestelde wapens lijkt onmogelijk, daarvoor is het aantal elementen te groot. Eén wapen met daarop leeuwen, een adelaar, een zalm, een stuk of wat halve manen, een ster, een kasteel en een stapel kazen is iets te veel van het goede. Het ligt daarom voor de hand dat wordt gekozen voor een geheel nieuw gemeentewapen dat kenmerkend is voor het hele gebied. De kleuren groen (veenweiden) en blauw (de rivieren) zullen mogelijk domineren, misschien in combinatie met zilver (Schoonhoven!). Blijft straks nog een van de Schoonhovense leeuwen over, of kiezen we voor een dier dat typisch is voor dit gebied – een buizerd in plaats van de adelaar, of een kievit, grutto of haas?

Hoe het nieuwe wapen er straks ook uitziet, de kans dat de zalm van Ammerstol, de ster van Gouderak en de kazen van Stolwijk definitief zullen verdwijnen is levensgroot. Het staat de dorpen echter vrij de oude dorpswapens te blijven gebruiken, bijvoorbeeld op vlaggen zoals deze van Gouderak.

Voor het vaststellen van een nieuw gemeentewapen geldt een procedure van de Hoge Raad van Adel. Suggesties zijn echter altijd welkom, misschien doet de Hoge Raad van Adel daar straks nog wel z’n voordeel mee. Je kunt je ontwerp mailen naar [email protected].

De 11 dorpswapens van het K5-gebied

Ontwerpen gemeentewapen ‘lastige klus‘ (Het Kontakt, 29 april 2014)

Waar ben je naar op zoek?