Door Redactie op 1 februari 2017

Cazemier: ‘Nog geen concreet besluit kunstcollectie Van der Kop’

Er is nog geen concreet besluit genomen over de kunstcollectie van de Schoonhovense gebroeders Van der Kop. Dat antwoordde burgemeester Roel Cazemier dinsdagavond tijdens de raadsvergadering op vragen van PvdA-raadslid Marije Willems. Haar partij was ter ore gekomen dat het college van plan zou zijn de kerncollectie te verkopen.

Cazemier erkent dat het een cultureel waardevolle collectie is. Twee werken hangen zelfs in zijn werkkamer op het stadhuis van Schoonhoven. “Naar aanleiding van een presentatie, hebben we een vrije discussie gevoerd over de collectie. Er is een zorgvuldig onderscheid gemaakt tussen de kerncollectie en het overige deel, dat eventueel voor verkoop in aanmerking komt. Hoe en wat, daar gaan we met betrokkenen over spreken. Een afspraak staat al gepland. We ondernemen absoluut geen actie buiten hen om.”

De collectie met pen- en verfschilderingen van de internationaal gewaardeerde gebroeders Van der Kop is kort voor de gemeentelijke herindeling door de gemeente Schoonhoven aangeschaft, vanwege het cultuurhistorisch belang voor de gemeente. Dit gebeurde nadat in een vorm van bewonersinitiatief de collectie was gecatalogiseerd en gearchiveerd. Met de werkgroep behoud cultuurhistorie Schoonhoven zijn destijds beheerafspraken gemaakt.

Fractievoorzitter Pieter Heerens van Gemeente Belang Schoonhoven twijfelde openlijk aan de historische kennis van het college over de kunstcollectie. “Een zus van beide broers heeft destijds met het gemeentebestuur van Schoonhoven afspraken gemaakt dat collectie in zijn geheel naar het stadhuis zou gaan en goed behandeld zou worden. Jaarlijks zou er ook een tentoonstelling worden gehouden. Het gemeentebestuur van Schoonhoven heeft zich daar niet aan gehouden. Als die afspraak gold voor Schoonhoven, geldt die ook voor Krimpenerwaard. Kijk eens naar dat contract en neem het mee in uw overwegingen.”

Bron: RTV Krimpenerwaard

Lees ook:
Deel kunstcollectie te koop (Het Kontakt, 7 februari 2017)

Eerder bericht over dit onderwerp:
PvdA bezorgd om kunstcollectie Van der Kop (16 januari 2017)

Redactie

Redactie

De redactie beheert de content van deze website. Berichten die onder naam van de redactie worden gepubliceerd vertolken niet noodzakelijkerwijs de mening van de fractie- en de commissieleden.

Meer over Redactie