Door op 17 augustus 2013

‘De weg kwijt’

Normaal gesproken laat ik me niet uit over wat er in andere gemeenten gebeurt. Iedere gemeente heeft haar eigen bestuur en moet zelf doen en laten wat zij wil. Maar in dit geval vind ik dat ik er toch iets over moet schrijven.

We hebben onze Sociale Zaken in Krimpenerwaardverband geregeld en bovendien raakt het mij persoonlijk.  Ik heb het over de aankomende sluiting van zorgcentrum Geerestein in Ouderkerk aan den IJssel en het inkrimpen van De Breeje Hendrick in Lekkerkerk.

Ondanks het gemopper dat ik vaak over de ouderenzorg hoor, vind ik dat we het relatief goed voor elkaar hebben in de Krimpenerwaard. Er is een aantal kleinschalige verzorgingstehuizen waar zorg wordt geboden die dicht bij de mensen staat. Door deskundig personeel, dat zich met hart en ziel voor de ouderen inzet. Gelukkig maar. Zo hoort het ook. Ik hoop dat als ik ooit oud word, er ook op deze manier goed voor mij wordt gezorgd. In het dorp waar ik geboren en getogen ben. En als dat niet mogelijk is, hooguit een paar kilometer verderop.

Vooropgesteld vind ik óók dat Nederland naar een begroting moet die past bij wat we verdienen. We hebben de afgelopen decennia op te grote voet geleefd. Je kunt niet structureel meer blijven uitgeven dan dat er binnen komt. Da’s simpele logica. Maar wat ik óók vind is dat iedere oudere, die zijn of haar leven lang gewerkt heeft, recht heeft op een fatsoenlijke verzorging. En als dat niet thuis kan, dan op z’n minst in een verzorgingstehuis in het eigen dorp of omgeving.

Het sluiten van de Geerestein is een typisch voorbeeld van doorgeschoten bezuinigingsdrift van het kabinet-Rutte II. Dit kabinet denkt dat alle problemen worden opgelost als ouderen langer thuis blijven wonen en daar verzorging krijgen. Want: goedkoper! Basis van die gedachtegang is dat ouderen te snel in een verzorgingstehuis terechtkomen. Alsof ouderen zélf ook niet zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen. En alsof de vergrijzing niet bestaat! Kortom: slecht idee en een papieren, onuitvoerbare bezuiniging…
Gevolg: er komt minder geld beschikbaar voor verzorging in verzorgingstehuizen en dus moet de organisatie die dit voor ons regelt, Zorgpartners Midden-Holland, een aantal van die huizen sluiten. Waaronder Geerestein. En ja, daar is ook mijn partij verantwoordelijk voor en ik vind dat we daar fout zitten. Sterker nog, het is een onvoorstelbare blunder en eentje die elk fatsoen ontbeert. Over bijna iedere bezuiniging valt wat mij betreft te praten (ja, ook over die op ontwikkelingssamenwerking), maar niet over hoe je met ouderenzorg omgaat.

Neem nu mijn oma. Bijna 90 jaar oud en een behoorlijk kranige tante. Ze had vrij plotseling een verzorgingsplek nodig. Na een hoop gezoek, getouwtrek en een maandenlang verblijf in Rotterdam kon ze eindelijk terecht in Geerestein. Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar uiteindelijk heeft ze het daar best naar haar zin. Dankzij onze regering krijgt ze op haar leeftijd nóg een zware verhuizing voor de kiezen. De impact daarvan op een bijna 90-jarige is enorm.
Dit is één van de verhalen uit Geerestein. Eén van vele.

Kan dat nou niet anders? Natuurlijk kan dat anders. Bezuinigen is een kwestie van keuzes maken en deze keuze is door en door rot. Wat mij betreft slaan we als Krimpenerwaard de handen nu eens ineen en gaan we er samen voor zorgen dat dit waanzinnige plan van tafel gaat. Het wordt tijd om te laten zien dat er fatsoensnormen zijn die een bezuiniging te boven gaan. Je zadelt een 90-jarige niet op met een loodzware verhuizing. En je zorgt ervoor dat mensen die dat nodig hebben, naar een verzorgingstehuis bij hen in de buurt kunnen. Bij voorkeur in hun eigen dorp. Dát is fatsoenlijk.

Op Twitter las ik naar aanleiding van deze discussie het volgende: “Ach. Krijgen het toch niet van tafel. Den Haag denkt de ouwetjes mochten het land opbouwen en kennen nu de tering krijgen…”
Ik had het niet beter kunnen verwoorden.

PS Als Den Haag nog bezuinigingen zoekt, moeten ze even bellen. Ik ken er nog wel een paar… (Schrappen villasubsidie, JSF en een lastenverzwaring voor salarissen van meer dan 100.000 euro – om maar iets te noemen.)