27 mei 2016

Dorpsbewoners in de bres voor behoud pontje

Een onmisbare schakel tussen de dorpen Moordrecht en Gouderak. Zo zien veel dorpsbewoners het pontje tussen beide gemeenten, dat dreigt te verdwijnen. Inmiddels hebben duizend mensen een petitie getekend. De bewoners hebben hun hoop gevestigd op de gemeente Krimpenerwaard om het tij te keren, meldt Omroep West.

Ralph Brieskorn van de Stichting Dorpsleven die de petitie is gestart, hoopt dat er een snel oplossing komt. ‘Ik kan me niet voorstellen dat het pontje gaat verdwijnen.’ Volgens hem heeft het pontje een belangrijke sociale en economische functie.

Veel voorzieningen zijn namelijk slechts in één van de dorpen te vinden. Zo heeft Gouderak een buitenzwembad maar in Moordrecht bevindt zich het binnenzwembad. Moordrecht heeft een drogist en Gouderak een keurslager. ‘Bovendien gebruiken veel mensen het pontje om familie of de kerk te bezoeken’, aldus Brieskorn.

Het pontje verdwijnt omdat de overtocht niet meer rendabel zou zijn. Drie kilometer van de oversteekplaats van de pont staat sinds een paar jaar een brug. Hierdoor hoeft het autoverkeer geen gebruik meer te maken van het vaartuig. Bovendien heeft de eigenaar van de veerdienst aangegeven per 1 juni te stoppen. Hij ziet geen heil meer in de exploitatie. Een oversteek met de pont kost 55 eurocent voor een voetganger en € 1,55 voor een auto. Met name fietsers die de overtocht maken zien er niets in om zes kilometer om te fietsen.

De gemeente Krimpenerwaard waar Gouderak onder valt, doet op dit moment onderzoek naar de toekomst van de veerdienst tussen Gouderak en Moordrecht. Volgens een woordvoerder zit dat onderzoek in de afrondende fase. Dinsdagavond 31 mei wordt het pontje in de gemeenteraad besproken. Snelheid is geboden aangezien de schipper al per 1 juni stopt met varen. ‘Het is laat maar nog niet te laat’, aldus Ralph Brieskorn. Stichting Dorpsleven biedt tijdens de raadsvergadering de handtekeningen van de protesterende dorpsbewoners aan.

20160527tvwestpontje545

Ralph Brieskorn van Stichting Dorpsleven Gouderak vertelt voor de camera van Omroep West over het belang van het veer tussen Gouderak en Moordrecht.

Bron: Omroep West, 27 mei 2016 (incl. video)

Lees ook:
Oud-pontbaas Gouderak Gert Bouter: ‘Triest dat ’t zo moet lopen’ (AD Gouda, 28 mei 2016)

Eerdere berichten over dit onderwerp:
Bijna 1000 handtekeningen voor behoud pontje Gouderak (update 27 mei 2016)
Wenselijkheid veer Gouderak-Moordrecht staat voor Zuidplas niet ter discussie (9 mei 2016)
Veerpont Gouderak-Moordrecht langer in de vaart (29 april 2016)
PvdA en CDA: structureel perspectief voor veer Gouderak-Moordrecht (28 april 2016)
Veerdienst Gouderak stopt 1 mei, PvdA roept college op matje (25 april 2016)
Moet de veerverbinding Gouderak-Moordrecht blijven? PvdA zegt ja, VVD zegt nee (4 november 2014)
Reddingsplan voor veerpont Gouderak? (13 juli 2014)
College moet huiswerk veerdienst Gouderak overdoen (16 mei 2014)
Vier toekomstscenario’s voor veerdienst Gouderak-Moordrecht (9 mei 2014)
Raad vindt motie over veer Gouderak ‘sympathiek’, maar steunt haar niet (7 februari 2014)
‘Onderzoek mogelijkheden om veerdienst te behouden’ (5 februari 2014)
‘Continuïteit veerdienst Gouderak-Moordrecht garanderen’ (17 januari 2014)
‘Pontje’ verdient steun van de gemeente (14 januari 2014)
Veerdienst nog niet uit de problemen (9 januari 2014)