Door Redactie op 17 maart 2016

Dreigende ambtenaar excuseert zich voor zijn gedrag

Hij is zich rot geschrokken, de ambtenaar van de gemeente Krimpenerwaard die zwanenbeschermer Saskia van Rooy bedreigde toen zij bezig was met het filmen van jagers in Bergambacht. ‘Hij was zich onvoldoende bewust van het feit dat hij als ambtenaar te allen tijde een voorbeeldfunctie vervult en biedt zijn excuses aan voor zijn gedrag’.

Dat schrijft de gemeente op de eigen website.

Beelden van het voorval circuleerden de afgelopen dagen op het internet en zorgden voor ophef. Te zien is hoe de man woedend op Van Rooy afloopt en haar sommeert ‘op te flikkeren’. Hij dreigt de camera uit haar hand te slaan en tikt met een tak tegen haar been. Van Rooy blijft gedurende het incident kalm en wijst de ambtenaar erop dat zij op de openbare weg staat. De man blijft haar echter lastig vallen.

De gemeente zit flink in z’n maag met het incident. Een klachtencoördinator belde Van Rooy al om te vragen of ze een klacht in wil dienen. Ze twijfelt. “Ik ben niet uit op een mogelijk ontslag van deze ambtenaar, omdat een ontslag voor een ieder ingrijpend is.” Ze is de afgelopen maanden meermaals door mensen op straat lukraak uitgescholden of bedreigd. Daardoor voelt ze zich niet veilig. ‘Onaanvaardbaar’, zegt ze daar zelf over.
De situatie is volgens haar verergerd door ‘een stroom van onware en negatieve’ uitlatingen van burgemeester Tjerk Bruinsma. Die zei dat de zwanenbeschermers moeten stoppen met het volgen van jagers omdat escalatie dreigt. Daarmee nam Bruinsma het volgens Van Rooy op voor de jagers, die zich schuldig maken aan dierenmishandeling tijdens de jacht.
Ook verklaarde Bruinsma dat door het verbod op zwanendriften de zwanenpopulatie in de gemeente zou zijn toegenomen. Dat zou de jacht op zwanen rechtvaardigen. Van Rooy: “Volgens onderzoek van de Wageningen Universiteit heeft zwanenjacht juist een averechts effect op de zwanenpopulatie. Als beheer nodig is, dan zou je in plaats van afschot beter de eieren kunnen bewerken.”

Vooral opmerkingen van Bruinsma over haar gedrag zijn bij haar in het verkeerde keelgat geschoten. “Ik zou ’s morgens bij huizen van jagers posten, om ze te volgen. Met zulke uitlatingen schendt hij ten onrechte mijn goede naam en eer.” Van Rooy wil dat Bruinsma nu – naast dat -ie afstand neemt van het gedrag van zijn ambtenaar – ook zijn ‘onjuiste’ uitlatingen terugneemt.

Bruinsma heeft nog niet gereageerd op de woorden van Van Rooy.

Bron: Het Kontakt, 17 maart 2016

Lees ook:
Dreig-ambtenaar zet Bruinsma voor schut (AD Gouda, 17 maart 2016)

Eerder bericht over dit onderwerp:
Zwanen massaal afgeschoten in Groene Hart (25 februari 2016)

Redactie

Redactie

De redactie beheert de content van deze website. Berichten die onder naam van de redactie worden gepubliceerd vertolken niet noodzakelijkerwijs de mening van de fractie- en de commissieleden.

Meer over Redactie