Door Siem Meij op 5 maart 2014

Een groengordel om Zevender

In het bestemmingsplan voor het nieuwe, in uitvoering zijnde industrieterrein Zevender in Schoonhoven is vastgelegd dat er een groengordel om het terrein komt, die het terrein afschermt van de omgeving. De projectontwikkelaar is voor de uitvoering verantwoordelijk.

Het ontwerp dat ons twee maanden geleden gepresenteerd werd, liet veel vragen over. Het bevatte naast goede zaken, te weinig zekerheid over voldoende dichtheid van de aan te leggen groengordel en een gevarieerde beplanting. De ecoloog die ons in de commissievergadering het plan kwam toelichten, kon ons niet overtuigen.

In de pers stond dat de commissie het plan afbrandde. Dat was echter niet de bedoeling. We uitten met enkele partijen kritiek, zonder op te noemen wat we in het plan waardeerden.
Met D66 en GroenLinks hebben we een motie opgesteld waarin tegemoet gekomen werd aan onze bezwaren. Gemeentebelang sloot zich bij de motie aan. Wethouder Matheij (VVD) zegde toe dat hij de motie niet naast zich neer zou leggen. Vervolgens werd de motie met 8 stemmen voor en 7 tegen aangenomen.

Een mooi voorbeeld hoe de democratie in een gemeenteraad kan functioneren. Drie oppositiepartijen en één coalitiepartij, de PvdA, stemden voor, drie coalitiepartijen stemden tegen en de wethouder nam de motie over.