5 augustus 2014

Een nieuw gemeentewapen voor Krimpenerwaard

Enkele maanden geleden riepen we de lezers van onze site op, te komen met suggesties voor een wapen voor de nieuwe gemeente Krimpenerwaard. Tussen de reacties zat een aantal interessante ideeën. Uiteindelijk is het aan de nieuwe gemeenteraad om een keuze te maken. Die kan hier alvast z’n voordeel mee doen.

Het wapen van het voormalige Hoogheemraadschap van de Krimpenerwaard.

Het wapen van het voormalige Hoogheemraadschap van de Krimpenerwaard.

Van Erik van der Does de Bye komt het idee om het wapen van het voormalige Hoogheemraadschap van de Krimpenerwaard als voorbeeld te nemen. Het zou zelfs, suggereert hij, in zijn geheel kunnen worden overgenomen. Ook is het volgens hem mogelijk het nieuwe gemeentewapen te laten bestaan uit een Groot en een Klein wapen. Het grote wapen zou dan een samenvoeging van de vijf bestaande gemeentewapens kunnen zijn, het kleine is daarvan een simpele versie. Als voorbeeld noemt hij Liechtenstein dat een geel-rood schildje als klein wapen middenin het grote wapen heeft.

Een van de ontwerpen van Ralf Hartemink.

Een van de ontwerpen van Ralf Hartemink.

Ralf Hartemink, webmaster van de heraldiek website Heraldry of the World, komt op basis van een uitvoerige historische beschouwing van zowel de huidige gemeentewapens als de gemeentewapens van de voormalige zelfstandige dorpen tot een aantal concrete ontwerpen die volgens hem zonder problemen zouden worden goedgekeurd door de Hoge Raad van Adel.

Naar aanleiding van ons eerdere bericht over het gemeentewapen liet Het Kontakt Dordtenaar Henk ’t Jong van historisch adviesbureau tScapreel aan het woord. Hij ontwierp in 2009 een nieuw wapen voor de gemeente Binnenmaas. Volgens hem wordt een nieuw wapen voor de Krimpenerwaard een ‘lastige klus’ – maar hij vindt dat in ieder geval de drie ‘wassenaars’ moeten terugkeren, de manen die in de wapens van de voormalige gemeenten Berkenwoude, Krimpen aan de Lek, Lekkerkerk en Ouderkerk aan den IJssel stonden en nu nog te vinden zijn in de gemeentewapens van Bergambacht, Nederlek en Ouderkerk.

Het ontwerpen van een nieuw gemeentewapen zal ongetwijfeld in een van de eerste vergaderingen van de nieuwe gemeenteraad – die op 1 januari 2015 aantreedt – op de agenda staan. Tot die tijd kunt u suggesties en ideeën naar ons blijven sturen, via e-mail of twitter (@pvdakrw).
Wordt vervolgd.

Het gemeentehuis van Nederlek wordt het bestuurscentrum van de nieuwe gemeente. Maar hoe gaat het wapen eruitzien?

Het gemeentehuis van Nederlek wordt het bestuurscentrum van de nieuwe gemeente. Maar hoe gaat het wapen eruitzien?