3 mei 2014

Fouten in Schoonhovens bestemmingsplan

In het in 2010 vastgestelde Bestemmingsplan Buitengebied van Schoonhoven zijn per abuis drie bouwvlakken aangegeven waar dat niet de bedoeling was. De gemeenteraad wilde met dit bestemmingsplan voorkomen dat er meer lintbebouwing tot stand zou komen, maar door de drie genoemde fouten zou er toch op drie plaatsen verdichting kunnen plaatsvinden.

Helaas is er door het gemeentebestuur niet adequaat opgetreden toen er vroegtijdig één fout aan het licht kwam. Pas nu is er een voorbereidingsbesluit door B&W genomen waardoor er – tot het bestemmingsplan gerepareerd is – geen bouwvergunningen voor deze bouwvlakken meer afgegeven kunnen worden. Maar er was niettemin al een bouwvergunning voor een bouwvlak afgegeven.

De oppositie stelde bij amendement voor vanwege het gelijkheidsbeginsel het voorbereidingsbesluit in te trekken. De meerderheid van de raad, waaronder de PvdA, wees dit af. We vonden onder meer dat de drie gevallen zo van elkaar verschilden, dat het gelijkheidsbeginsel niet van toepassing was. Als een inwoner meent dat hem geen recht gedaan wordt, kan hij of zij een bezwaar indienen bij de Commissie voor de Bezwaar- en Beroepschriften. We konden instemmen met het voorstel van de wethouder eerst de mening van deskundigen af te wachten, of er kans is dat bezwaarden een aanzienlijke  planschade tegemoet kunnen zien, als ze die claimen.