Door Redactie op 24 augustus 2016

Gouderakse Tiendweg in oorspronkelijke staat hersteld

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard gaat de Gouderakse Tiendweg volledig in oorspronkelijke staat terugbrengen. Dat heeft het waterschapsbestuur besloten. Tot woede van wandelaars, omwonenden en de PvdA was het tweesporenpad tijdens de zomer voor een deel over de hele breedte geasfalteerd.

Het waterschap erkent nu dat er onvoldoende rekening is gehouden met de landelijke uitstraling van de Gouderakse Tiendweg.

Recreanten maken de laatste jaren steeds meer gebruik van de Gouderakse Tiendweg. Zo is de weg is opgenomen in fiets- en wandelroutes. Daarnaast worden paarden van de manege van en naar de naast gelegen weidepercelen gebracht en is het pad de toegangsweg naar het volkstuinencomplex en diverse percelen. Hierdoor ontstond schade.

Twee jaar geleden besloot het waterschap het tweesporenpad te herstellen. Dit gebeurde door de middenberm aan te vullen met grond en in te zaaien met een graszaadmengsel op een ondergelegen verharde laag die de twee sporen met elkaar verbindt. ‘Voor deze technische constructie is indertijd gekozen om de weg robuuster te maken’, schrijft het waterschap.

Dit bleek echter geen duurzame oplossing: het gras groeide onvoldoende en door het intensieve gebruik bleef schade aan de middenberm optreden. Uit de directe omgeving ontving het hoogheemraadschap hierover klachten. ‘Om de weg beter begaanbaar te maken is in juli van dit jaar tijdens onderhoudswerkzaamheden de middenberm in de eerste 400 meter van de weg geasfalteerd.’

Besloten is nu om de Gouderakse Tiendweg volledig in oorspronkelijke staat terug te brengen. Dit gebeurt door het onlangs aangebrachte asfalt en de ondergelegen verharde laag in de middenberm te verwijderen. De berm wordt hierna opgevuld met grond en ingezaaid met gras. Hiermee krijgt het pad zijn landelijke uitstraling terug.

In samenspraak met de directe omgeving wordt bekeken hoe een veilig gebruik van de weg het beste kan worden vormgegeven.

Het hoogheemraadschap reageert hiermee op de vele woedende reacties op de asfaltering van het historische pad.

(Bron: Het Kontakt, 24 augustus 2016)

Zoals het zou moeten zijn en zoals het nu is:
20160823 2xtiendweg 545

Eerder bericht over dit onderwerp:
Verontwaardigde reacties op asfaltering Tiendweg (22 augustus 2016)

Lees ook:
Tiendweg krijgt middenberm terug (AD Gouda, 26 augustus 2016)
Gouderakse Tiendweg in oorspronkelijke staat hersteld (RTV Krimpenerwaard, 25 augustus 2016) 
Asfalt Gouderakse Tiendweg weg na storm van kritiek (AD.nl, 25 augustus 2016) 
Gouderakse Tiendweg in oorspronkelijke staat hersteld (nieuwsbericht Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, 25 augustus 2016)
Gouderakse Tiendweg in oorspronkelijke staat hersteld (Het Kontakt, 24 augustus 2016)

Redactie

Redactie

De redactie beheert de content van deze website. Berichten die onder naam van de redactie worden gepubliceerd vertolken niet noodzakelijkerwijs de mening van de fractie- en de commissieleden.

Meer over Redactie