Hoogtepunten – commissievergaderingen oktober 2020

2 november 2020

Gratis mondkapjes voor mensen met een laag inkomen – SBBV commissie 13 oktober

Het Kabinet en de Kamer hadden het dringende advies gegeven aan alle Nederlanders om mondkapjes te dragen in publieke binnenruimtes. Wij maakten ons zorgen om inwoners met een laag inkomen. Als een gezin bijna iedere dag een mondkapje moet dragen, dan ben je al paar tientjes per maand kwijt. Voor minimagezinnen die de touwtjes aan elkaar moeten knopen is dat een flinke aanslag. Een laag inkomen mag niemand in de weg staan om zichzelf en anderen te beschermen!

Daarom heeft ons burgerraadslid Sandro Kovacic aan wethouder Jan Vente verzocht om uiterlijk 26 oktober gratis mondkapjes en handgel aan alle huishoudens met een laag inkomen (die bekend zijn bij de gemeente) te verstrekken. Op dit voorstel ging wethouder Vente aan de slag.

Maandag 26 oktober kregen we officieel bericht dat alle inwoners die een bijstandsuitkering ontvangen of bekend zijn bij de gemeente vanuit de schulddienstverlening per post vier herwasbare mondkapjes van stof en een flesje handgel ontvangen. Inwoners die de mondkapjes en handgel niet per post hebben ontvangen, maar wel moeite hebben om rond te komen, kunnen deze beschermingsmiddelen gratis ophalen op de volgende locaties: Voedselbank IJssel en Lek, Stichting BlijeGift, Welzijnsstichtingen: SWON – SWOK & SWOS en Krimpenerwaard Intercultureel. Voor meer informatie over de adressen: https://www.krimpenerwaard.nl/gratis-mondkapjes-en-handgel-voor-inwoners-met-laag-inkomen

 

Betaalbare woningen – Gezamenlijke commissie 27 oktober

De woningprijzen zijn nog nooit zo hoog geweest. Dit na een lange periode waarin de inkomens van werknemers nauwelijks zijn gestegen en studenten flinke studieschulden hebben opgebouwd. Een betaalbaar huis vinden, is amper nog mogelijk. Nieuwe betaalbare woningen zijn hoognodig!

Daarom vroeg onze fractievoorzitter Cees van der Graaf hoeveel sociale huur- en koopwoningen het college van plan is om volgend jaar te bouwen. Een getal kon wethouder Leon de Wit (VGBK) niet noemen. Sterker nog, de wethouder gaf als antwoord dat er helemaal geen forse aantallen sociale huur- en koopwoningen gebouwd zullen worden. Dit terwijl we in een wooncrisis verkeren.

Het college (VGBK, VVD, Lokaal op 1, CU en D66) zou het heft in eigen hand moeten nemen en ervoor moeten zorgen dat er voldoende betaalbare woningen komen voor onze inwoners, maar dat lukt hen steeds niet, omdat ze ontwikkelaars laten bouwen wat zijzelf willen en dat zijn duurdere woningen die voornamelijk meer winst opleveren. De overheid hoort ervoor te zorgen dat iedereen een betaalbare woonplek kan vinden. Die verantwoordelijkheid bij andere partijen neerleggen is niet de bedoeling. College ga proactief aan de slag!

10% meer bomen – Gezamenlijke commissie 27 oktober

In 2018 hadden we gepleit voor meer bomen in de gemeente. Tijdens de behandeling van het collegewerkprogramma gaf het college ons de toezegging dat er in 2022 10% meer bomen zouden zijn dan in 2018. Echter, krijgen wij steeds meer het gevoel dat die 10% meer bomen niet gehaald wordt. Daarom hebben we vragen gesteld over hoeveel bomen het college van plan is om volgend jaar te planten. Wederom kreeg onze fractievoorzitter Cees van der Graaf hier geen duidelijk antwoord op. De wethouder Hofman meent dat ze vooralsnog bezig is om het te realiseren. “Krimpenerwaard telt meer dan 20.000 bomen en dus is het best lastig om ruim 2000 bomen in de kernen plaatsen.” Er komt een onderzoek naar een nieuw aan te planten bos. PvdA Krimpenerwaard blijft alert in de gaten houden of de doelstelling van 10% meer bomen gehaald gaat worden!