Door Redactie op 6 juli 2015

Kunst in Gouderak, cultuur in Krimpen – en meer…

De Krimpenerwaard is nauwelijks bijgekomen van de doortocht van de Tour de France of er staan weer twee belangrijke gebeurtenissen voor de deur. In Krimpen aan de Lek wordt donderdag de eerste paal geslagen voor een nieuw Cultuurhuis, in Gouderak wordt vrijdag een bijzonder kunstobject op de oever van de Hollandsche IJssel gepresenteerd.

De voormalige gemeente Ouderkerk schonk, als ‘afscheidscadeau’ aan de bevolking, drie kunstobjecten aan de kernen: een mozaïekkunstwerk in de muziektent van Ouderkerk aan den IJssel, diverse objecten langs het schelpenpad in Lageweg en een project op het Havenhoofd in Gouderak. Dat laatste is nu klaar en wordt vrijdag 10 juli officieel gepresenteerd door wethouder Lavinja Sleeuwenhoek van de nieuwe gemeente Krimpenerwaard. Dat gebeurt om 16 uur en het hele dorp is hiervoor uitgenodigd.

Het kunstwerk, inmiddels de Gouderakse Golf genoemd, is een ontwerp van Louky Scheltema uit Ouderkerk aan den IJssel en beeldend kunstenaar Ilse Breen uit Gouderak. Het verbeeldt de dijk, de rivier en de getijdenwerking ineen. Een houten bankje met uitzicht op de rivier is in het object geïntegreerd. Van bovenaf gezien heeft het de vorm van de Hollandsche IJssel bij Gouderak en het loopt af van hoog (1 meter) naar laag (10 centimeter). Het is een kunstwerk ‘dat uitnodigt om te mijmeren over Gouderak, de rivier, de dijk, de tijd’.
Nu biedt het bankje nog uitzicht over de rivier; dat beeld wordt straks verlevendigd als de passantenhaven bij de Zellingwijk gereed is. Met de aanleg daarvan zou deze zomer worden begonnen, zo was de verwachting eind vorig jaar.

De 'Gouderakse Golf' wordt vrijdag officieel aangeboden aan de inwoners van Gouderak.

De ‘Gouderakse Golf’ wordt vrijdag officieel aangeboden aan de inwoners van Gouderak.

Cultuurhuis
Daarmee is de kunst- en cultuurkoek deze week nog niet op. Een dag eerder, donderdag 9 juli, slaat wethouder Sleeuwenhoek om 15.30 uur de eerste paal van het nieuwe Cultuurhuis in het centrum van Krimpen aan de Lek. Het moet een bruisend ontmoetingscentrum worden waar veel laagdrempelige activiteiten worden georganiseerd. Als PvdA zijn we trots op deze verrijking van Krimpen aan de Lek; onze in 2012 plotseling overleden wethouder Ron van de Haterd heeft zich zeer ingespannen voor de vestiging van het Cultuurhuis in het vernieuwde centrum van het dorp.

Recreatie
En op het sportief-recreatieve vlak gebeurt deze week ook het een en ander. In Oudewater wordt donderdag 9 juli de fietsroute Gouden Eeuw Driehoek gepresenteerd, een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Gouda, Oudewater en Krimpenerwaard. De route voert door het groene polderlandschap en door de historische steden Gouda, Oudewater en Schoonhoven die alle in de Gouden Eeuw tot bloei kwamen.
Ten slotte wordt zaterdag 10 juli bij het Kanocentrum Lekkerkerk het nieuwe kanonetwerk van de Krimpenerwaard geopend. Dat gepaard met diverse feestelijke activiteiten. Voor wie niet kan wachten met kanoën: de nieuwe route is nu al digitaal beschikbaar.

Het bruist deze week, in de gemeente Krimpenerwaard!

Lees ook:
Kunstwerk is tevens hangplek (AD Gouda, 7 juli 2015)

Redactie

Redactie

De redactie beheert de content van deze website. Berichten die onder naam van de redactie worden gepubliceerd vertolken niet noodzakelijkerwijs de mening van de fractie- en de commissieleden.

Meer over Redactie