Door Redactie op 25 augustus 2016

Na het gemeentewapen, nu een gemeentevlag!

Vijf maanden geleden onthulde de nog jonge gemeente Krimpenerwaard trots haar gemeentewapen. Een gemeentevlag heeft Krimpenerwaard echter nog niet. Dat moet veranderen, vindt de PvdA. En de inwoners moeten worden betrokken bij het ontwerp.

Bijna alle gemeenten hebben naast een (verplicht) wapen, een logo (voor briefpapier en brochures bijvoorbeeld) ook een gemeentevlag. Krimpenerwaard niet, en het college is ook niet van plan er een te laten maken, twitterde de gemeente. Ze heeft wel vlaggen met het logo erop, maar dat vinden wij toch iets anders. Een logo staat symbool voor de gemeentelijke organisatie, terwijl een vlag het grondgebied symboliseert. Inwoners en organisaties zijn ook vrij de gemeentevlag te gebruiken om aan te geven dat zij zich ‘Krimpenerwaards’ voelen – zoals in veel dorpen nog regelmatig bij festiviteiten de dorpsvlag (die ooit een gemeentevlag was) wordt gebruikt, zoals deze van Gouderak.

De PvdA vindt dat onze inwoners en verenigingen ook een gemeentevlag moeten kunnen gebruiken. Vlaggen staat niet alleen feestelijk, het draagt ook bij aan het Krimpenerwaardgevoel. Overigens betekent dat niet dat een gemeentevlag in de plaats moet komen van de dorpsvlaggen. Integendeel, die kunnen goed naast elkaar worden gebruikt, zoals bij veel gemeentehuizen ook verschillende vlaggen hangen: de gemeentevlag, de Nederlandse driekleur en de vlag van de Europese Unie.

Wij willen dat de gemeentevlag een vlag van de gemeenschap wordt, en daarom gaan wij de gemeenteraad voorstellen de inwoners bij het ontwerp te betrekken.

Enkele vlaggen van gemeenten in onze regio:
gemeentevlaggen545

Wie nu al ideeën heeft voor een nieuwe gemeentevlag voor Krimpenerwaard, kan ze mailen naar pvdakrimpenerwaard@gmail.com.

Lees ook:
PvdA: Laat inwoners een nieuwe gemeentevlag ontwerpen (AD Gouda, 31 augustus 2016) 
Pleidooi voor nieuwe vlag (AD Rotterdam Oost, 30 augustus 2016)
PvdA Krimpenerwaard maakt zich hard voor gemeentevlag (RTV Krimpenerwaard, 26 augustus 2016)

Redactie

Redactie

De redactie beheert de content van deze website. Berichten die onder naam van de redactie worden gepubliceerd vertolken niet noodzakelijkerwijs de mening van de fractie- en de commissieleden.

Meer over Redactie