Door Redactie op 1 september 2015

Nieuwe burgemeester: kandidaat met ervaring in bedrijfsleven heeft een streepje voor

Ervaring in het bedrijfsleven wordt zeer gewaardeerd. Dat staat in de conceptprofielschets van de nieuwe burgemeester van Krimpenerwaard. Daarnaast is het gewenst dat zij/hij beschikt over ervaring in een grotere gemeente (het liefst met meer kernen) en over een bestuurlijk netwerk.

De nieuwe burgemeester moet verder een strateeg zijn, die verbindingen kan leggen en groots durft te denken. Zij/hij houdt spiegels voor, stimuleert kwaliteit, heeft coachende vaardigheden en zet de raadsleden en de wethouders ‘in hun kracht’. ‘Met daadkracht en durf draagt hij/zij bij aan het ontwikkelen van een visie op de lange termijn en het op de kaart zetten van de Krimpenerwaard in de regio en daarbuiten.’ Ten slotte is ervaring met complexe (fusie)processen wenselijk.

De conceptprofielschets geeft een beeld van de complexe gemeente als een gebied vol tegenstellingen: stad en platteland, behoudend en innovatief, kerkelijk en niet-kerkelijk, landelijke rust versus toerisme en bedrijvigheid, landbouw en natuur. Dat alles maakt het gebied aantrekkelijk, maar ook lastig. De nieuwe burgemeester moet alles bijeen kunnen brengen en waar nodig ‘met humor en vindingrijkheid’ beslissingen nemen. ‘Veranderkracht’ en ‘diplomatieke vaardigheden’ zijn daarvoor onontbeerlijk.

En natuurlijk moet de burgemeester vooral ook een ‘burgervader’ of ‘burgermoeder’ zijn. Niet voor niets hebben de inwoners in een enquête aangegeven dat zij een ‘mensgerichte en zichtbare’ burgemeester willen.

De gemeenteraad stelt de definitieve profielschets vast in zijn vergadering van 8 september, in aanwezigheid van de Zuid-Hollandse commissaris van de Koning Jaap Smit. Begin volgend jaar wil de vertrouwenscommissie uit de raad gesprekken voeren met kandidaten. Op 26 januari wordt de naam bekendgemaakt. De installatie van de nieuwe burgemeester is voorzien voor 6 april 2016.

Conceptprofielschets burgemeester Krimpenerwaard

Lees ook:
Nieuwe burgervader moet eenheid brengen (AD Rotterdam Oost, 3 september 2015)
Nieuwe burgemeester Krimpenerwaard krijgt lastige taak (Het Kontakt, 2 september 2015)

Eerdere berichten over dit onderwerp:
Krimpenerwaard wil een informele burgervader, liefst van buiten de politiek (17 juli 2015)
Inwoners Krimpenerwaard actief betrokken bij profiel burgemeester (30 juni 2015)

Redactie

Redactie

De redactie beheert de content van deze website. Berichten die onder naam van de redactie worden gepubliceerd vertolken niet noodzakelijkerwijs de mening van de fractie- en de commissieleden.

Meer over Redactie