7 mei 2014

Nieuwe raad mag beslissen over kastanjebomen Oude Haven

In april is de restauratie van de kademuren van de Oude Haven in Schoonhoven van start gegaan. Daaraan ging langdurig gesteggel vooraf over de kosten en de beste manier van uitvoeren. Dat was maar goed ook, want uiteindelijk viel de keuze op een betere en minder dure methode.

De meeste commotie gaf echter de discussie over het wel of niet verwijderen van de kastanjebomen langs de Oude Haven. De meeste raadsleden, ook die van de PvdA, kozen er voor de kastanjebomen te vervangen door een andere soort van enige omvang. De bewoners van de Oude Haven kwamen daartegen in opstand. Ze wilden de monumentale bomen niet kwijt en doordat voor een andere methode van restaureren werd gekozen, zouden de bomen naar hun mening gespaard kunnen worden. De raad besloot wegens dit verzet de kap van de bomen niet door te zetten, geen nieuwe bomen op openvallende plekken te planten en de definitieve beslissing door te schuiven naar de raad van de samengevoegde gemeenten.

Waar gaat het om?
Bijna alle bomen zijn ziek. Ze lijden aan de bloedingsziekte. Hiertegen bestaat geen bestrijdingsmiddel. Jonge bomen worden hiervan als eerste het slachtoffer. Oude bomen kunnen het heel lang uithouden, ondanks hun ziekte. De kastanjes langs de Oude Haven gaan met hun wortels door de riolering en de kademuren. Zo halen ze veel water en voedsel op. Als de muren en de riolering vernieuwd zijn, kan dit niet meer. De wortels kunnen dan weliswaar geen schade meer veroorzaken, maar of de bomen deze operatie overleven is onzeker. Daarom wilde de gemeenteraad voor de herindeling het besluit nemen alle kastanjebomen te vervangen door flinke exemplaren van een andere soort.

Daar zich in de raad een meerderheid aftekende voor uitstel van de definitieve beslissing, is ook de PvdA hierin meegegaan.

(Bron foto: Het Kontakt)

Waar ben je naar op zoek?