Raadsvragen n.a.v. Boerenactie tegen onschuldige bomen

28 juni 2022

Nr: SV22-042                                                                     

 

Datum: 27 juni 2022

 

Vraag art. 38

 

Indiener: Sandro Kovačić, PvdA GroenLinks

 

Onderwerp: Boerenactie tegen onschuldige bomen

 

Toelichting:

 

Aanleiding is het volgende artikel in Het Kontakt: https://www.hetkontakt.nl/regio/krimpenerwaard/317036/boze-boeren-krimpenerwaard-zagen-knotwilgen-af

 

In Nederland mag je demonstreren, maar daar heeft deze daad weinig mee te maken. Dit is gewoon een misdaad tegen de natuur, midden in een klimaatcrisis.

 

Als je het oneens bent met democratische besluiten, dan laat je je ongenoegen op een vreedzame wijze weten aan de besluitnemers (VVD, CDA, D66, CU) en niet met geweld tegen onschuldige bomen.

De daders lijken te willen onderstrepen dat de boeren korte metten willen maken met de natuur. Wij hopen en geloven dat boeren met respect voor de natuur ook in de Krimpenerwaard een toekomst hebben.

  

Vragen:

  1. Is het college op de hoogte van deze vernielingen?
  2. Staan de betreffende bomen op particulier terrein, terrein van gemeente, provincie of waterschap?
  3. Als de bomen op het terrein van de hierboven genoemde ‘lagere overheden’ staan, is er voor het vernielen van de bomen een onherroepelijke vergunning verleend?
  4. Staat het college achter deze vorm van actievoeren? Zo nee, welke maatregelen gaat het college hiertegen nemen?
  5. Wat vindt het college ervan dat een lid van de coalitiepartijen op een foto onderaan het artikel te zien is waarbij hij een boom omzaagt?
  6. Indien de bomen op ‘overheidsgrond’ staan (incl. HHSK, provincie), heeft het college inmiddels aangifte gedaan bij het OM? Zo nee, wanneer is het college dat van plan?