Door Redactie op 2 februari 2016

VVD’er Roel Cazemier (56) wordt de nieuwe burgemeester

Roel Cazemier wordt de eerste ‘volwaardige’ burgemeester van de gemeente Krimpenerwaard. De gemeenteraad besloot dinsdagavond hem voor te dragen als de meest geschikte kandidaat. Hij wordt maandag 4 april beëdigd. Hij is 56 jaar oud en lid van de VVD. Cazemier is nu nog burgemeester van de Twentse gemeente Dinkelland.

In Dinkelland werd Roel Cazemier vier maanden geleden nog herbenoemd voor een tweede ambtsperiode.

Roel Cazemier is landelijk bekend als bestuurslid van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en voorzitter van het College voor Arbeidszaken dat namens de gemeenten met de vakbeweging onderhandelt over de arbeidsvoorwaarden van gemeenteambtenaren. Hij neemt daarmee een belangrijk netwerk mee naar Krimpenerwaard, een gemeente die twee keer zo groot is als Dinkelland (26.000 inwoners).

roel_cazemier_verkleind

Roel Cazemier

Cazemier studeerde rechten en was van 1984 tot en met 1991 ambtenaar bij de provincie Fryslân. In december 1991 werd hij op 32-jarige leeftijd burgemeester van Ruinerwold in Drenthe, toen de jongste burgemeester van Nederland. Daarna was hij van 1994 tot 2000 burgemeester van Ameland en van 2000 tot 2008 van Dongeradeel. In die functie won hij in 2001 de Friese Persprijs, die ieder jaar wordt toegekend aan een persoon of organisatie die in het Friese nieuws heeft gestaan ‘zonder daarbij de pers te schuwen’. Van 2004 tot 2008 was hij tevens voorzitter van de Raad voor de Wadden. Van 1 april 2008 tot 1 september 2009 was Cazemier algemeen directeur van Omrop Fryslân. In mei 2009 kondigde hij daar zijn vertrek aan, omdat het openbaar bestuur hem meer trok dan de mediawereld. Sinds 1 oktober 2009 is Cazemier burgemeester van Dinkelland, een gemeente met 12 officiële kernen waarvan Denekamp de grootste is. (Bron: Wikipedia

Cazemier is gekozen uit 19 kandidaten die naar het burgemeesterschap hadden gesolliciteerd. 4 april neemt hij het stokje over van PvdA’er Tjerk Bruinsma die sinds de herindelingsdatum van 1 januari 2015 tijdelijk aan het roer staat van de gemeente die toen ontstond uit een fusie van Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist. De vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad, die de sollicitatiegesprekken heeft gevoerd, heeft Cazemier leren kennen als ‘een persoon met een gezaghebbende uitstraling en daadkracht’. Hij brengt volgens de commissie zeer ruime ervaring mee en is ‘gedegen en weloverwogen’.

Roel Cazemier wordt nu via de commissaris van de Koning in Zuid-Holland aanbevolen bij minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De Ministerraad doet op diens voorstel uiteindelijk een voordracht tot benoeming aan de Koning. Het is in Nederland inmiddels goed gebruik dat de aanbeveling van de gemeenteraad daarbij wordt gevolgd.

Roel Cazemier is actief op Twitter. Daar reageerde hij een paar uur nadat zijn voordracht bekend was geworden, als volgt op het nieuws:
twroelc3feb16

bruinsmaencazemier545

Woensdag, de dag nadat de raad hem had voorgedragen, was beoogd burgemeester Roel Cazemier in het stadhuis van Schoonhoven voor een persconferentie. Zijn voorganger Tjerk Bruinsma (links) liet hem vast zijn nieuwe werkkamer zien.

Lees ook:
Burgemeester Cazemier: ‘Dit gebied is landschappelijk indrukwekkend mooi’ (AD Gouda, 4 februari 2016)
‘Vertrek burgemeester Cazemier groot verlies voor Dinkelland (Tubantia, 3 februari 2016) 
Roel Cazemier wurdt boargemaster Krimpenerwaard (Omrop Fryslân, 3 febrewaris 2016)
‘Coach met ervaring’ (AD Rotterdam Oost, 3 februari 2016)
Roel Cazemier moet de kernen verbinden in Krimpenerwaard (AD Gouda, 3 februari 2016)
Burgemeester Cazemier weg uit Dinkelland (Tubantia, 2 februari 2016)
Roel Cazemier voorgedragen als nieuwe burgemeester gemeente Krimpenerwaard (nieuwsbericht gemeente Krimpenerwaard, 2 februari 2016)

ambtsketen

Deze, door de Schoonhovense zilversmid Dick van de Lagemaat ontworpen ambtsketen krijgt Roel Cazemier 4 april omgehangen.

Eerdere berichten over dit onderwerp:
Wie volgt Tjerk Bruinsma op? Dinsdag weten we het! (28 januari 2016)
19 sollicitanten voor burgemeesterschap, 3 van de PvdA (7 oktober 2015)
Nieuwe burgemeester: kandidaat met ervaring in bedrijfsleven heeft een streepje voor (1 september 2015)
Krimpenerwaard wil een informele burgervader, liefst van buiten de politiek (17 juli 2015)
Inwoners Krimpenerwaard actief betrokken bij profiel burgemeester (30 juni 2015)

Redactie

Redactie

De redactie beheert de content van deze website. Berichten die onder naam van de redactie worden gepubliceerd vertolken niet noodzakelijkerwijs de mening van de fractie- en de commissieleden.

Meer over Redactie