2 december 2014

‘VGBK schendt eigen afspraken, Schoof heeft iets uit te leggen’

VGBK, de grootste lokale partij in de Krimpenerwaard, heeft haar eigen afspraken geschonden door de coalitiebesprekingen te starten met de rechtse partijen VVD, SGP en ChristenUnie. Dat stellen PvdA, CDA, D66 en Gemeente Belang Schoonhoven in een gezamenlijke open brief aan VGBK-leider Willem Schoof.

De VGBK is voorstander van transparantie, maar maakt niet duidelijk hoe en waarom de keuze voor deze drie partijen tot stand is gekomen, aldus de politieke leiders van wat op dit moment de oppositiepartijen mogen worden genoemd. Ze verwijzen naar het in gezamenlijkheid opgestelde script ‘procedure coalitiebespreking’ en constateren dat VGBK daarmee in strijd handelt.
‘Wij kunnen dan ook niet tot een andere conclusie komen dan dat VGBK haar keuze heeft gemaakt op basis van andere argumenten dan inhoudelijke. Het zal je niet verbazen dat wij duidelijkheid willen over het hoe en waarom hiervan’, schrijven zij aan Schoof.

De oppositie is ook van mening dat de nu beoogde coalitie niet de volledige breedte van de Krimpenerwaard vertegenwoordigt. ‘Ook dat is strijdig met de eerdere uitspraak van VGBK een zo breed mogelijke coalitie te willen formeren. Nu bedient ze alleen de rechterkant van het politieke spectrum.’

De schrijvers van de brief – Jan Dekker (CDA), Rob Geleijnse (PvdA), Bert Bening (D66) en Pieter Heerens (Gemeente Belang Schoonhoven) – hebben hun bezwaren samengevat in vier concrete vragen aan Willem Schoof van wie ze een snelle reactie verwachten.

Open brief aan Willem Schoof

Schoof ziet geen enkel probleem (AD Rotterdam Oost, 6 december 2014) 
‘Oppositie’ nu al boos op ‘coalitie’
(AD Gouda, 4 december 2014)

Lees ook:
Keuze van VGBK voor rechts is teleurstellend (29 november 2014)