3 mei 2014

Voetbalvelden, een complex probleem

Bij de voetbalvereniging in Schoonhoven zijn het afgelopen seizoen 116 thuiswedstrijden afgelast wegens de staat van de velden. Dat is aanzienlijk meer dan bij verenigingen in de omtrek. De PvdA wil VV Schoonhoven helpen.

VV Schoonhoven beschikt nu over één kunstgrasveld en twee andere velden. Volgens de normen van de KNVB zou een vereniging van deze omvang over vier velden moeten beschikken. Maar uitbreiding binnen de huidige ligging is niet mogelijk en de politiek in Schoonhoven heeft een paar jaar geleden beslist dat uitplaatsing van de hele vereniging niet kan plaatsvinden. Omdat die uitplaatsing mogelijk zou plaatsvinden is in het verleden besloten geen tweede kunstgrasveld aan te leggen.

Nu vraagt VV Schoonhoven alsnog om een tweede kunstgrasveld. De opvang van de jeugd komt wegens alle afgelastingen in gevaar. Met een tweede kunstgrasveld ziet de vereniging mogelijkheden om het aantal afgelastingen aanzienlijk te beperken.
De veldsportverenigingen hebben in Schoonhoven uit eigen middelen de afgelopen jaren voor 1,8 miljoen euro in hun accommodaties geïnvesteerd. Ook VV Schoonhoven investeerde een groot bedrag in nieuwbouw voor o.a. kleedkamers. De vereniging wil ook nu wel een deel van de aanleg van een nieuw kunstgrasveld betalen, maar kan niet het hele bedrag ophoesten, nodig voor de aanleg van zo een veld.

De projectontwikkelaars in Thiendenland II wilden graag meer bouwen dan volgens een ontwerpbestemmingsplan mogelijk was. Door af te zien van de uitplaatsing van SMHC, de hockeyclub in Schoonhoven, naar Thiendenland II, kon aan die wens tegemoet gekomen worden. Als tegenprestatie zegde de combinatie van bouwers toe, vanaf 2015 in gedeelten in totaal 350.000 euro voor de sport in Schoonhoven beschikbaar te stellen. Er kwam geen voorwaarde waar en waaraan dit geld besteed moest worden.

Het probleem wordt duidelijk. Alle veldsporten menen nu recht te hebben op een deel van dit bedrag, want de zaalsporten in Schoonhoven zijn met de recente renovatie van sporthal De Meent en de vele aanwezige gymnastieklokalen in Schoonhoven voldoende aan hun trekken gekomen.
Het is duidelijk dat SMHC zeker steun mag verwachten voor verbetering van hun accommodatie in Thiendenland I, maar andere verenigingen, en vooral VV Schoonhoven, hebben óók bijstand nodig, vooral gezien hun verplichtingen als gevolg van de investeringen in hun accommodaties. Maar meest urgent is de aanleg van een tweede kunstgrasveld voor VV Schoonhoven.

Het is de bevoegdheid van B&W hoe de 350.000 euro te besteden. Maar de PvdA heeft er met een aantal andere partijen op aangedrongen VV Schoonhoven te helpen, vooral vanwege de belangrijke sociale functie van deze vereniging. We denken daarbij onder meer aan voorfinanciering van een tweede kunstgrasveld.
De wethouder heeft ons toegezegd zeker met de wensen van een groot deel van de raad rekening te houden.

Waar ben je naar op zoek?