Door Redactie op 5 juli 2016

Wordt passantenhaven Gouderak eindelijk realiteit?

Bij de Zellingwijk in Gouderak ligt sinds dinsdag een duwbak in de Hollandsche IJssel. Het lijkt erop dat er eindelijk een begin wordt gemaakt met het uitbaggeren van dit deel van de rivier voor de aanleg van de al zo lang beloofde passantenhaven.

In december vorig jaar beloofde wethouder Ria Boere van de gemeente Krimpenerwaard nog, in antwoord op vragen van de PvdA, dat in maart zou worden begonnen met de aanleg van de passantenhaven en dat deze vóór de bouwvak klaar zou zijn. Die begint over drie weken. Aangezien het werk niet in maart maar in juli begint – als de voortekenen juist zijn -, lijkt deze deadline niet gehaald te worden. Dan gaat er wéér een toeristenseizoen voorbij zonder de beloofde passantenhaven.

Het college van de voormalige gemeente Ouderkerk had nog beloofd dat met de aanleg van het haventje in de zomer van 2015 zou worden begonnen, maar daarvan is niets terechtgekomen. In februari 2014 werd er zelfs nog van uitgegaan dat de oplevering eind 2014 zou plaatsvinden, dus de vertraging is nu al opgelopen tot bijna twee jaar.

20160705zwijk545

Er lijkt eindelijk een begin te worden gemaakt met de aanleg van de passantenhaven in Gouderak.

De komst van een haven is een oude wens van de PvdA. Vanaf het begin vormde een passantenhaven onderdeel van de tekeningen voor de nieuwe Zellingwijk die is herbouwd na de grote bodemsanering. Tot teleurstelling van velen haalde Rijkswaterstaat aanvankelijk een streep door het plan, omdat de in- en uitvarende jachtjes een gevaar voor de scheepvaart op de Hollandsche IJssel zouden vormen. De PvdA heeft er in de gemeenteraad van de toenmalige gemeente Ouderkerk steeds op aangedrongen, vast te houden aan de passantenhaven. Onze wethouder Klaas Dogterom, bestuurslid van de Stichting Herontwikkeling Zellingwijk, heeft dat gedaan en dankzij die vasthoudendheid is Rijkswaterstaat uiteindelijk akkoord gegaan. De komst van het haventje is goed voor de leefbaarheid in het dorp. Met een aanlegmogelijkheid voor de pleziervaart kan er bovendien iets van de oude sfeer van Gouderak terugkomen. De rechtstreekse band die Gouderak altijd heeft gehad met het water moet wat ons betreft zichtbaar blijven.

artimpreshavenzwk545Artist’s impression van de passantenhaven bij de Zellingwijk

Eerdere berichten over dit onderwerp:
Passantenhaven Gouderak klaar vóór bouwvak 2016 – belooft college (4 december 2015)
PvdA vraagt naar voortgang passantenhaven Gouderak (22 november 2015)
Passantenhaven Zellingwijk Gouderak wordt realiteit (16 november 2014)
Start met passantenhaven Zellingwijk (21 augustus 2014)
Zo gaat de passantenhaven eruitzien (13 februari 2014)

 

 

Redactie

Redactie

De redactie beheert de content van deze website. Berichten die onder naam van de redactie worden gepubliceerd vertolken niet noodzakelijkerwijs de mening van de fractie- en de commissieleden.

Meer over Redactie