Door Redactie op 25 februari 2016

Zwanen massaal afgeschoten in Groene Hart

‘Alle zwanen zijn afgelopen maanden stelselmatig, stuk voor stuk uitgemoord.’ Dierenarts Saskia van Rooy stelde eerder de misstanden bij zwanendriften aan de kaak bij EenVandaag. Maar de afgelopen tijd blijkt dat zwanen nog altijd verre van veilig zijn.

Ze worden bij duizenden op gruwelijke manier afgeschoten. ‘Wegens overlast’, claimen de jagers en een enkele boer. De jagers hebben hiervoor een ontheffing gekregen van de provincie Zuid-Holland.

Die overlast is echter minimaal, blijkt uit onderzoek van het actualiteitenprogramma EenVandaag. Het afgelopen jaar keerde de provincie 4000 euro uit aan boeren die schade zouden hebben geleden door zwanen.

In mei vorig jaar besteedde EenVandaag veel aandacht aan het zwanendriften. Om de zwanen te kunnen houden, wordt bij het leewieken aan één vleugel het middenhandsbeentje geamputeerd, waardoor de zwanen niet meer kunnen vliegen:

Twee maanden na de intrekking van de ontheffing door staatssecretaris Dijksma, en twee maanden na onze eerste uitzending hierover, gingen de zwanendrifters nog gewoon hun gang. De politie bleek nauwelijks in te grijpen.

Uiteindelijk moest de klokkenluider in het zwanendrifters-dossier voor de rechter verschijnen. Dierenarts Saskia van Rooy werd gedagvaard door de zwanendrifters, die eisten dat ze zich niet meer negatief over hen uitlaat op social media. Van Rooy won dat kort geding.

(Bron: EenVandaag, 24 februari 2016)

Lees ook:
Vragen aan burgemeester over zwanenjacht (AD Gouda, 1 maart 2016)
Zuid-Holland ziet strenger toe op doodschieten zwanen (Trouw, 26 januari 2016)
‘Je moet wel jagen als je het driften verbiedt’ (AD Gouda, 26 februari 2016)
‘Wildgroei’ aan zwanenjagers in Krimpenerwaard (Het Kontakt, 25 februari 2016)
Gruwelijke jacht op zwanen (AD Gouda, 25 februari 2016)

Gerelateerd bericht:
Dijksma maakt einde aan zwanendriften (3 mei 2015)

Redactie

Redactie

De redactie beheert de content van deze website. Berichten die onder naam van de redactie worden gepubliceerd vertolken niet noodzakelijkerwijs de mening van de fractie- en de commissieleden.

Meer over Redactie