Bibliotheek en cultuur

De PvdA hecht aan cultuur en zeer aan het behoud van de bibliotheek. Maar dan wel een bibliotheek die met de tijd meegaat. De bibliotheek wordt een ontmoetingsplek waar nieuwe media, geschiedenis, cultuur en kunst, ontdekkingstochten en integratie samenkomen. De bibliotheek heeft de functie van marktplaats waar actief burgerschap wordt bevorderd.

Ons standpunt

Waar mogelijk ondersteunt de gemeente op actieve wijze culturele activiteiten en initiatieven.

Een sterke lokale omroep is een algemeen belang. De lokale omroep moet professioneel en multimediaal zijn (radio, tv, internet) en zich spiegelen aan en laten inspireren door goede praktijkvoorbeelden. De gemeenteraads-vergaderingen zijn via internet of televisie te volgen.

De PvdA wil behoud en ondersteuning van de aanwezige musea. Wij staan voor een versterking van het image van Schoonhoven als zilverstad, handhaving en uitbreiding van beschermde stads- en dorpsgezichten, behoud en aanwijzing van gemeentelijke monumenten.

Cultuur moet voor lastiger te bereiken doelgroepen toegankelijker worden gemaakt. Daarom willen wij het werk van culturele instellingen en verenigingen faciliteren.

Nieuwsberichten over Bibliotheek en cultuur

Cazemier: ‘Nog geen concreet besluit kunstcollectie Van der Kop’

door Redactie op 1 februari 2017

Er is nog geen concreet besluit genomen over de kunstcollectie van de Schoonhovense gebroeders Van der Kop. Dat antwoordde burgemeester Roel Cazemier dinsdagavond tijdens de raadsvergadering op vragen van PvdA-raadslid Marije Willems. Haar partij was ter ore gekomen dat het college van plan zou zijn de kerncollectie te verkopen.

lees verder »

PvdA bezorgd om kunstcollectie Van der Kop

door Redactie op 27 januari 2017

De PvdA-fractie in de gemeenteraad van Krimpenerwaard is bezorgd om de kunstcollectie van de Schoonhovense gebroeders Van der Kop. Het college zou van plan zijn de kerncollectie te verkopen.

lees verder »

‘Snel 663.000 euro nodig voor Cultuurhuis’

door Redactie op 5 mei 2016

Liquiditeitsproblemen van de Stichting Cultuurhuis nopen de gemeente Krimpenerwaard om snel met 663.000 euro over de brug te komen voor de afbouw en inrichting van het nieuwe pand. Dat stelt het college van B&W in een voorstel aan de raad.

lees verder »

RTV Krimpenerwaard en gemeente bekrachtigen samenwerking

door Redactie op 30 januari 2016

De gemeente Krimpenerwaard en RTV Krimpenerwaard gaan de samenwerking vastleggen. Met het ondertekenen van een overeenkomst – op woensdag 3 februari – bekrachtigen de partijen afspraken over onder andere de bijdrage vanuit de gemeente en de uitzendingen die de omroep hiervoor verzorgt. Dit markeert gelijk de start van de nieuwe gefuseerde omroep.

lees verder »

Gemeente blijft met Concordia in gesprek over cultureel aanbod

door Redactie op 12 januari 2016

De gemeente Krimpenerwaard blijft in gesprek met Cultureel Centrum Concordia in Haastrecht over de mogelijkheden om een breed en betaalbaar cultureel aanbod mogelijk te houden. Dat heeft wethouder Lavinja Sleeuwenhoek geantwoord op vragen van de PvdA.

lees verder »

Middeleeuwse bodemvondst Schoonhoven wordt ‘archeologisch monument’

door Redactie op 9 december 2015

De gemeente Krimpenerwaard gaat archiefonderzoek doen naar de resten van een deel van de vesting Schoonhoven die bij graafwerkzaamheden aan Buiten de Veerpoort tevoorschijn kwamen. Het college wil ze tot gemeentelijk monument verklaren.

lees verder »

Onbegrip over afbreken gevonden resten bij Veerpoort

door Redactie op 2 december 2015

De Historische Vereniging Schoonhoven (HVS) en Archeologische Werkgroep Schoonhoven (AWS) zijn niet te spreken over de wijze waarop is omgegaan met de gevonden muurresten bij de Veerpoort in Schoonhoven. Dat blijkt uit een brief die de twee verenigingen naar het gemeentebestuur en de Krimpenerwaardse raadsleden hebben gestuurd.

lees verder »

Historische buitenpoort van Schoonhoven gevonden?

door Pieter van den Dool op 2 november 2015

Tijdens graafwerkzaamheden op de locatie Buiten de Veerpoort in Schoonhoven zijn oude funderingsmuren tevoorschijn gekomen. Er lijkt er een nieuw raadsel van Schoonhoven te zijn gevonden, want waar hebben we mee te maken?

lees verder »

Fusie lokale omroepen verloopt zeer moeizaam

door Redactie op 3 augustus 2015

De samensmelting van de vier lokale omroepen in de gemeente Krimpenerwaard verloopt minder voorspoedig dan gehoopt. Dat staat vandaag in de Goudse editie van het AD.

lees verder »

Gouderakse Golf gepresenteerd, eerste paal Cultuurhuis Krimpen

door Redactie op 10 juli 2015

In Gouderak heeft wethouder Lavinja Sleeuwenhoek van de gemeente Krimpenerwaard de ‘Gouderakse Golf’, een kunstwerk op de oever van de Hollandsche IJssel, aan de bevolking overhandigd. En in Krimpen aan de Lek sloeg wethouder Dilia Blok de eerste paal voor het nieuwe Cultuurhuis.

lees verder »

Kunst in Gouderak, cultuur in Krimpen – en meer…

door Redactie op 6 juli 2015

De Krimpenerwaard is nauwelijks bijgekomen van de doortocht van de Tour de France of er staan weer twee belangrijke gebeurtenissen voor de deur. In Krimpen aan de Lek wordt donderdag de eerste paal geslagen voor een nieuw Cultuurhuis, in Gouderak wordt vrijdag een bijzonder kunstobject op de oever van de Hollandsche IJssel gepresenteerd.

lees verder »

PvdA blij met akkoord lokale omroep

door Redactie op 30 april 2015

De PvdA is blij dat RTV Krimpenerwaard en Vlistam hun geschil hebben bijgelegd en een akkoord hebben bereikt over de vorming van één lokale omroep voor de Krimpenerwaard. ‘Dit is goed voor het gebied én voor de vrijwilligers die bij de omroepen werken’, reageerde fractievoorzitter Rob Geleijnse.

lees verder »

Oud-burgemeester Hans Oosters gaat bemiddelen in omroepvete

door Redactie op 15 april 2015

Hans Oosters, oud-burgemeester van de voormalige gemeenten Bergambacht en Ouderkerk, gaat bemiddelen in de vete tussen RTV Krimpenerwaard en Radio Vlistam. Hij doet een nieuwe poging om de fusie vóór de raadsvergadering van 19 mei voor elkaar te krijgen.

lees verder »

College kiest voor RTV Krimpenerwaard als lokale omroep

door Redactie op 25 maart 2015

Het college van burgemeester en wethouders van de nieuwe gemeente Krimpenerwaard heeft een standpunt ingenomen inzake de aanvraag voor een zendmachtiging voor de lokale publieke omroep. De keuze is gevallen op RTV Krimperwaard.

lees verder »

Voorgevel stadhuis Schoonhoven staat nu tóch in de steigers

door Redactie op 10 maart 2015

(Update 11 maart) Anders dan het college van B en W van Krimpenerwaard in zijn brief aan de gemeenteraad beloofde, staat de voorgevel van het monumentale stadhuis in Schoonhoven nu tóch in de steigers. Tot 22 april, dan worden ze weggehaald, belooft de gemeente.

lees verder »

Restauratie stadhuis Schoonhoven duldt geen uitstel

door Redactie op 27 februari 2015

Het stadhuis van Schoonhoven is toe aan restauratie. Doordat onderhoud in het verleden is uitgesteld, is een onwenselijke situatie ontstaan. De gemeente start nu de restauratie, bijna tien jaar eerder dan gepland.

lees verder »

Gouderakse maalderij op gemeentelijke monumentenlijst

17 februari 2015

Het college van de gemeente Krimpenerwaard heeft de oude graanmaalderij Coöperatie ‘Ons Voordeel’ aan het Middelblok in Gouderak op de ontwerplijst Gemeentelijke monumenten geplaatst.

lees verder »

Lokale omroep voor hele Krimpenerwaard krijgt vorm

12 oktober 2014

Eindelijk lijkt een lokale omroep voor de hele Krimpenerwaard vorm te krijgen. Drie van de vier huidige omroepen hebben de handen ineengeslagen voor de vorming van één RTV Krimpenerwaard. Alleen Vlistam doet (vooralsnog) niet mee.

lees verder »

Bastille 40 jaar: gefeliciteerd!

12 oktober 2014

Zaterdag 11 oktober vierde de Schoonhovense jongerensociëteit De Bastille haar 40-jarig bestaan. Dat gebeurde in de vorm van een reünie waar iedereen welkom was. De Stichting Open Jeugd- en Jongerenwerk Schoonhoven had lokale politici uitgenodigd het feestje mee te vieren. De PvdA was erbij.

lees verder »