K5: ‘Eind goed, al goed’
BZK-minister Ronald Plasterk kreeg dinsdagavond een ruime meerderheid van de Tweede Kamer achter zijn voorstel voor een gemeentelijke herindeling van de Krimpenerwaard. De Kamer kiest nadrukkelijk voor de K5-variant, dus zonder Krimpen aan den IJssel.
‘Eind goed, al goed’, constateerde Plasterk aan het eind van het bijna drie uur durende debat waarin hij het nooit moeilijk kreeg. Al snel tekende zich, niet geheel onverwacht, een duidelijke steun voor K5 af in de vorm van VVD, PvdA en D66. Later op de avond gaven ook SGP, ChristenUnie en zelfs de SP hun steun aan het wetsvoorstel.
Zoals ook bij de hoorzitting in Lekkerkerk al het geval was, toen de Kamercommissie de Krimpenerwaard bezocht, ging nu ook veel aandacht uit naar de positie van Krimpen aan den IJssel. CDA-woordvoerder Madeleine van Toorenburg verraste iedereen toen zij opmerkte dat aansluiting van Krimpen bij de K5 onderdeel zou zijn van de coalitieonderhandelingen in die gemeente. Ze vond het ‘niet kies’ om in de Kamer te besluiten over een gemeente op het moment dat die gemeente er zelf ook nog over aan het spreken is.
Van Toorenburg werd vervolgens door de rest van de Kamer gefileerd omdat zij haar bewering niet hard kon maken. Haar inbreng werd weggezet als een ‘gerucht’ en een ‘rookgordijn’ omdat zij haar beweringen op geen enkele manier kon onderbouwen. Haar werd verweten dat ze geen keuze durfde maken. Het verlossende woord kwam van SGP’er Roelof Bisschop die op Twitter las dat Krimpen voor zelfstandigheid was en nog altijd is.
Toen dit gerucht uit de wereld was, stond niets de andere partijen meer in de weg om zich achter de K5-variant te scharen. Vrijwel unaniem vond men dat het proces in de Krimpenerwaard weliswaar te lang heeft geduurd en niet de schoonheidsprijs verdient, maar langer uitstel zou bestuurlijk niet verantwoord zijn. ‘Ik heb niet de illusie dat iedereen in het gebied nu tevreden is, maar we moeten nu wel een knoop doorhakken’, zei PvdA-woordvoerder Manon Fokke.
Minister Plasterk was zichtbaar ingenomen met de ‘vrij nadrukkelijke meerderheid’ voor zijn herindelingsvoorstellen, waaronder die voor de Krimpenerwaard. De Eerste Kamer moet er ook nog over praten, maar gelet op deze steun voorzag de minister daar geen al te grote problemen.
De Tweede Kamer stemt dinsdag 22 april over de fusie van de gemeenten Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist.
Een video van Dichtbij.nl met reacties op het Kamerdebat (van o.a. de burgemeesters Trix van der Kluit van Nederlek en John de Prieëlle van Ouderkerk en PvdA-Kamerlid Manon Fokke) staat op YouTube:
De media over het Kamerdebat:
Keuze valt op K5, zonder Krimpen (Het Kontakt, 23 april 2014)
Het wordt K5, maar wie is er echt blij mee? (AD Rotterdam Oost, 19 april 2014)
Ook nieuw college Krimpen wil op eigen benen blijven staan (AD Rotterdam Oost, 17 april 2014)
SGP-tweet haalde angel uit K5-debat (AD Rotterdam Oost, 17 april 2014
Kamer voor herindeling Krimpenerwaard (Reformatorisch Dagblad, 16 april 2014)
Huwelijk zonder bruid (AD Gouda 16 april 2014)
Kamer steunt herindeling Krimpenerwaard (Dichtbij.nl, 16 april 2014)
Kamer stemt in met ‘gedwongen huwelijk’ gemeenten Krimpenerwaard (Omroep West, 15 april 2014)