In de raadsvergadering van 29 september zijn er een aantal zaken besproken. Hieronder lichten we drie belangrijke zaken wat verder toe
Actualiteitendebat MooiMekkerland
Melkgeitenbedrijf MooiMekkerland te Stolwijk heeft de afgelopen jaren veel dingen gedaan die niet passen in de bestemmingsplannen en andere regelgeving. Zo heeft het bedrijf in plaats van 812 geiten…maar liefst 2568 geiten genomen terwijl dit niet mag volgens de regels. Zoveel geiten bij elkaar vormt een gevaar voor de volksgezondheid van de omwonenden in een straal van twee kilometer. Een bestemmingsplan wordt niet voor niets gemaakt. Als bewoners iets anders willen, dan zijn er genoeg mogelijkheden om het bestemmingsplan te wijzigen. Dit hoort vooraf te gebeuren, voordat een bedrijf al illegale handelingen verricht, dus niet achteraf. Zo kan de gemeente, provincie en andere overheden kijken of de aanpassing past binnen de regels. MooiMekkerland en sommige partijen uit de raad probeerden de illegale situatie die is ontstaan, achteraf te legaliseren.
In het verleden heeft de PvdA Krimpenerwaard aangegeven “voor” een uitspraak van de rechter te zijn zodat duidelijk wordt aan welke eisen moet worden voldaan. Die uitspraak lag 29 september 2020 voor aan de raad. De uitspraak van de rechter maakt duidelijk dat wat MooiMekkerland heeft ondernomen niet past binnen de regels. Daarom zijn wij van mening dat we als gemeente conform deze uitspraak moeten handelen en moeten handhaven bij MooiMekkerland. Dit betekent dat de 1756 illegale geiten wegmoeten, of dat er een dwangsom betaald moet worden. De meerderheid van de raad heeft besloten om als gemeente in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter. Dit betreuren wij omdat illegale praktijken niet beloont horen te worden.
Concept Regionale Energie Strategie (RES)
Nederland is opgedeeld in 30 RES-regio’s. Onze gemeente Krimpenerwaard vormt samen met de gemeenten Gouda, Zuidplas, Waddinxveen en Bodegraven-Reeuwijk de RES-regio Midden-Holland. De concept-RES is een document dat beschrijft hoe deze vijf gemeenten gezamenlijk 1567 TJ (435 GWh) aan elektriciteit gaan opwekken. Dit is 6,6% van onze totale energiebehoefte. Om dit praktisch te maken heb je bijvoorbeeld 67 grote windmolens OF 544 hectare aan zonnevelden nodig. Om de zoveel tijd zal dit document ge-update worden, dus RES 1.0, RES 2.0 enz. Dit document is een grote stap in de verduurzaming van onze gemeente. Er wordt nog niet besloten wat en waar neer gezet gaat worden. Dat komt later bij toekomstige besprekingen aan bod. Waar 29 september wel over gesproken werd, zijn een groot aantal moties. Drie belangrijke moties die wij (mede) hebben ingediend, zijn aangenomen door de meerderheid van de raad, wat betekent dat ze uitgevoerd gaan worden.
Het resultaat is ten eerste dat de gemeente een lokaal beleidskader “lokaal eigenaarschap” gaat opstellen voor 1 juli 2021. Deze datum is belangrijk omdat uiterlijk 1 juli 2021 de RES 1.0 vastgesteld wordt en vanaf dan energiebedrijven windmolens en zonnevelden in de gemeente kunnen aanleggen. Om te voorkomen dat de lokale inwoners alleen de lasten en niet de baten krijgen van duurzame energie, hebben we gepleit dat duurzame energieprojecten zo veel mogelijk in eigendom van lokale inwoners moeten zijn, zodat zij profiteren van het rendement. Met het beleidskader dat gaat komen, dankzij de aangenomen motie, zullen inwoners straks de kans krijgen om daadwerkelijk mee te profiteren door mede-eigenaar te worden van zonnevelden en windmolens.
Ten tweede zal de wethouder het initiatief nemen om het voor alle inwoners financieel aantrekkelijk te maken om mee te doen met de verduurzaming. We hebben dit aan de wethouder gevraagd omdat energiearmoede voorkomen moet worden. Dit gaan we doen door middel van het creëren van speciale subsidieregelingen, duurzaamheidsleningen en investeringsmogelijkheden. Ook zal er onderzoek worden gedaan naar een regionaal energiefonds waarbij de energiecoöperaties een actieve rol krijgen.
Ten derde zal de gemeente op een proactieve en regisseerde wijze particulieren, ondernemers en bedrijven benaderen om samenwerkingen op te zetten. Hiermee willen we in hele buurten collectief en sneller isolatie aan brengen. Het huidige energiebesparingsbeleid is gebaseerd op het verleiden van particulieren om hun huis te isoleren. Echter, blijkt het tempo waarin mensen hun woningen isoleren te langzaam, stelt het Plan Bureau voor de Leefomgeving. Alle energie die bespaart wordt, hoeft niet opgewekt te worden. Dat betekent minder windmolens en zonnevelden. Daarom is het belangrijk dat de gemeente het proces van isolering meer gaat sturen.
Tiny Houses
Als je op dit moment duurzaam wilt leven en ervoor kiest om in een tiny house te gaan wonen, dan is de Krimpenerwaard geen ideale plek. Dit komt omdat het verdacht moeilijk wordt gemaakt om ergens met een tiny house te gaan staan. Woensdag 16 september 2020 stond een artikel in het Kontakt dat meer dan 5600x gelezen is over een tiny house nabij Bergambacht dat ineens weg moet. Iedereen verdient een dak boven zijn hoofd, een fatsoenlijke en veilige plek om te wonen. Wij vinden dat deze (en andere tiny house liefhebbende) mensen geholpen moeten worden. Daarom hebben we een motie met een aantal partijen ingediend waarin we de wethouder vragen om deze mensen een fijne nieuwe woonplek aan te bieden en binnen zes maanden te komen met een beleidsvoorstel over tiny houses. Dit voorstel werd unaniem aangenomen.
Link artikel in het Kontakt: https://www.hetkontakt.nl/regio/krimpenerwaard/231648/gedoe-om-tiny-house-in-bergambacht-waar-moeten-we-dan-wonen-