Ons verkiezingsprogramma: Langs de meetlat

Door Redactie op 14 december 2017

Verkiezingsprogramma PvdA Krimpenerwaard 2018-2022

Langs de meetlat

Kies! Voor mens en milieu

Vraag de inwoners van de Krimpenerwaard naar hun mening over ons gebied en dan hoor je: we doen veel samen en helpen elkaar, er zijn veel verenigingen en vrijwilligers. Ook dat het hier prachtig groen en weids is, en ’s nachts fijn donker, dat we goede scholen hebben, en veel winkels, markten, feesten en gezellige evenementen. Het is fijn wonen hier, dat houden we graag in stand.
De PvdA ziet ontwikkelingen die deze pluspunten onder druk zetten. De druk op onze wegen neemt toe, er wordt gepraat over extra asfalt en extra bruggen. Willen we dat? Lopen we niet het risico dat het dan gedaan is met de weidsheid en rust?
Het onderwijs is goed en dichtbij. Toch trekken de jongeren weg, er komen minder gezinnen deze kant op. Dus de scholen komen onder druk te staan.
Er moet gebouwd worden, ook voor gezinnen, maar de polder zakt elk jaar verder. Bouwen zoals we gewend zijn is duur en niet houdbaar.
Als je thuis wilt blijven wonen, heb je bij het ouder worden meer steun nodig. Is die er wel? Of word je aan je lot overgelaten?
Zomaar wat vraagstukken die zich aandienen. We moeten de juiste keuzes maken. We moeten ervoor kiezen deze gemeente fijn te houden. Kies en beslis mee!

Onze meetlat

De gemeenteraad maakt in vier jaar veel keuzes en spreekt over veel onderwerpen. Te veel om allemaal hier te behandelen. De PvdA kiest daarom voor een aantal heldere principes, onze meetlat. Daarlangs leggen wij de onderwerpen die zich aandienen. Die principes, daar staan we voor, daar kan iedereen ons op aanspreken.

Onze meetlat:
1. Lokale solidariteit; zekerheid over de toekomst.
Het is onze taak om zekerheid en ondersteuning te regelen, voor iedereen die dat nodig heeft. Financieel en sociaal. We willen dat mensen thuis wonen, zelfstandig zijn, mee kunnen doen.

2. Zuinig omgaan met onze omgeving, kiezen voor duurzaamheid.
Het is onze taak om zuinig om te gaan met de ruimte om ons heen. De PvdA zet zich ervoor in dat het hier ook voor onze kinderen nog een fijne plek zal zijn om te wonen.

3. Veiligheid, prettig leven en ontspanning.
Het is onze taak om te zorgen voor veiligheid op straat en in huis, en voor voldoende ruimte voor ontmoeting en ontspanning.
Langs deze sociaaldemocratische meetlat loopt het verkiezingsprogramma van de PvdA. Hierop baseren wij de komende vier jaar onze keuzes.

Lokale solidariteit; zekerheid over de toekomst

Als je ergens woont of gaat wonen, dan hoop je daar ook lang te kunnen blijven, zonder zorgen je kinderen naar school kunt laten gaan, of op de fiets naar de sportvelden en andere hobby’s. Dat er een vangnet is voor als het minder met je gaat, hulp als je even niet kunt meedoen, dat je onbezorgd in je eigen huis oud kunt worden, met vrienden in de buurt.

Jeugd

Als je kinderen krijgt, wil je dat ze in de buurt naar de kinderopvang kunnen waar ze van jongs af aan worden gestimuleerd in hun ontwikkeling, en dat ze naar een fijne school kunnen. Het liefst zelf, lopend of met de fiets. En na de basisschool, ook naar de middelbare school. Een kind moet ook veilig kunnen opgroeien. We zetten in op hulp voor ouders en gezinnen en kinderen die het moeilijk hebben. En wij vinden dat kinderen gewoon kind moeten kunnen zijn, zonder de zware zorg voor hun ouders.

Dat betekent concreet:
• Behoud van kleine scholen, door ze te combineren met andere voorzieningen (kinderopvang, of een heel andere functie).
• Voorkomen dat onze jeugd later in de problemen komt. Aandacht voor jongeren, omgaan met geld, verslavingsrisico en risico’s van sociale media.
• Kinderen gaan minder helpen bij de mantelzorg.
• Hulp bij de ingewikkelde zaken die je moet regelen als je 18 jaar wordt.
• Speelplekken dichtbij en een inrichting van de ruimte die uitnodigt tot bewegen en spelen. In elk nieuwbouwproject gaan we verplicht speelplekken opnemen. In de bestaande wijken zorgen we dat er speelplekken zijn.
• De routes naar school en sportvelden moeten veilig en aantrekkelijk zijn. Dat doen we samen met scholen, verenigingen en ouders.
• Gezonde voeding, dat organiseren we samen met scholen, verenigingen en ouders.

Ondersteuning

Soms is ondersteuning nodig. Omdat je je zorgen maakt over je kind, of je hebt vragen over de opvoeding. Of omdat je hulp nodig hebt bij het huishouden of omdat je geen werk hebt.
Dan moet je makkelijk in elke kern ergens terechtkunnen. Laagdrempelig, bij iedereen bekend. We werken aan een goede samenwerking tussen gemeente, zorg- en welzijnsorganisaties. Waar wijkverpleging en huisartsen ook van op de hoogte zijn. Waar je vriendelijk en deskundig wordt geholpen.

Natuurlijk is er ook altijd voldoende goede, specialistische zorg als het echt nodig is. We proberen echter ook samen zo gezond mogelijk te leven zodat we de zorg betaalbaar houden.
Zorg voor ouderen verdient meer aandacht en houden we in ons eigen gebied. Het is niet uit te leggen dat je hier woont en steeds eenzamer wordt. Of dat je steeds meer moeite hebt je huis netjes te houden, of met zelf koken. Zorg en ondersteuning moeten dichtbij. Dat is veel gezelliger voor de ouderen en makkelijker voor mantelzorgers. Die hebben het al zwaar genoeg.

Dat betekent concreet:
• Een herkenbaar, toegankelijk punt in elke kern of wijk waar je informatie en hulp kunt krijgen.
• Goede respijtzorg en passende waardering voor mantelzorgers. Want we willen niet dat zij afhaken omdat de zorg voor hun naasten te zwaar wordt.
• Meerjarige afspraken met de welzijnsstichtingen Zij krijgen de ruimte om te ontwikkelen, waarbij bestrijding van eenzaamheid, steun bij (vroege) dementie en ondersteuning van mantelzorg voorop staan.
• Goede afspraken met de lokale zorgaanbieders voor zoveel mogelijk zorg dichtbij huis.

Inkomen en werk

Ons doel is dat iedereen kan werken en een inkomen heeft, dat draagt bij aan zingeving en ontwikkeling. Het aantal mensen met een uitkering moet omlaag. Samen met het bedrijfsleven willen we daar afspraken over maken. Het moet mogelijk zijn meer van de eigen inwoners via de in onze gemeente aanwezige bedrijven te laten meedoen. Als daar gerichte pilots of omscholingstrajecten voor nodig zijn, zetten we daar ook zeker op in.

Onze waardering voor het vakonderwijs is groot. De aansluiting van dat onderwijs met de lokale bedrijven is sterk, dit is nodig. Ook om de toekomstige match tussen aanbod en vraag van werkgelegenheid te kunnen beïnvloeden en werkloosheid te voorkomen. Wij willen daar gericht mee aan de slag. Voorkomen van (jeugd)werkloosheid of schooluitval door de overgang van school naar werk zo eenvoudig mogelijk te maken. Gelijke kansen op werk zijn en blijven heel belangrijk voor de sociaaldemocratie.

Als je helaas toch werkloos of arbeidsongeschikt wordt, of je gaat scheiden en zit met financiële verplichtingen – dan wordt je toekomst heel onzeker. De PvdA vindt dat je voor advies en ondersteuning bij de gemeente moet kunnen aankloppen. Dat je daarbij je op een respectvolle wijze geholpen wordt en dat er altijd een basishulp bij schulden mogelijk is. Als is het alleen maar om de administratie op orde te krijgen. Of bij invullen van formulieren. Vaak is dit genoeg om erger te voorkomen.

Dat betekent concreet:
• Een lokaal werkgelegenheidsoffensief; meer mensen aan het werk.
• Voorkomen van schooluitval, onder andere door aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven.
• Schuldhulpverlening en hulp bij het omgaan met geld en de oprichting van een formulierenbrigade om bij administratieve problemen te helpen.
• Zeker zijn van genoeg beschutte werkplekken, voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, waar je ook met een beperking een nuttige bijdrage kunt leveren. Mensen met een handicap of beperking horen erbij op de werkvloer.

Armoede

Armoede is geen keus. Armoede moeten we in onze gemeente bestrijden. Het kan niet zo zijn dat kinderen de dupe worden van opgroeien in armoede. Maar ook volwassenen hebben recht op ondersteuning. Dat verdient een goede aanpak, samen met scholen, welzijn, huisartsen, woningbouwcorporaties en bijvoorbeeld kerken.

Dat betekent concreet:
• Armoede gaan we bestrijden, de minimaregelingen handhaven we of breiden we uit.
Kinderarmoede is onacceptabel. Kinderen moeten mee kunnen doen zonder zich zorgen te maken over geld.

Onafhankelijkheid

Taal is het begin van meedoen. Er zijn in Nederland, ook in onze gemeente, meer taalarme inwoners dan we denken, of een grote drempel ervaren bij de digitale wereld. Tabletcafés zijn er al, maar het gaat verder. Grotere zelfverzekerdheid als je zelf een DigiD hebt aangevraagd. Begrijpen hoe het met die verzekeringen zit. Dat klinkt eenvoudig, maar er is veel digitale schaamte. Samen met onder andere de bibliotheek willen wij een aanval op (digitale) laaggeletterdheid inzetten. Voor iedereen, zodat je niet meer afhankelijk bent van anderen om mee te kunnen doen.

Dat betekent concreet:
• Blijvende inzet voor het Taalhuis van de bibliotheek, waar alle vormen van taalles bij elkaar komen.
• Mensen, jong en oud, digitaal weerbaar en mediawijs maken.
• Terugdringen van de taalachterstand met een continuprogramma.

Zuinig omgaan met onze omgeving, kiezen voor duurzaamheid

Duurzaamheid betekent dat je voorziet in de behoefte van de huidige generatie zonder daarmee de mogelijkheden van toekomstige generaties aan te tasten. Wereldwijd gaan we voor het Klimaatakkoord van Parijs om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen terug te dringen. Landelijk gaan we woningen afkoppelen van het gas en investeren we in nieuwe technologie.
In vergelijking met andere gemeenten scoren wij op de gemeentelijke duurzaamheidsindex mager. De aangrenzende gemeenten aan de oost- en zuidkant doen het beter. Als gemeente moeten we daarom nu stappen zetten om bij te blijven. Innovatie op het gebied van duurzaamheid biedt kansen voor werkgelegenheid.

Energie

Lokaal kunnen en moeten we bijdragen aan de vergroening van de omgeving en vermindering van ons energiegebruik. Als gemeente gebruiken we veel energie. Voor de verlichting, de pompen en gemalen, onze eigen gebouwen. Dit geldt eveneens voor de bedrijven en huishoudens in de gemeente. We moeten nu de daad bij het woord voegen en samen overgaan van het gebruik van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen.

Dat betekent concreet:
• Ondersteuning van huishoudens, met gerichte subsidies.
• Ondersteunen van energiecoöperaties.
• Kansen voor lokale energie met zonnepanelen en windmolens, mits deze landschappelijk goed inpasbaar zijn.
• Actief inspelen op elektrisch rijden, in het gemeentelijk wagenpark maar ook door voldoende laadpalen.
• Samen met ondernemers werken aan verduurzaming van bedrijfsterreinen.
• Zoeken naar alternatieven voor gasleidingen als die aan het eind van hun levensduur zijn, nieuwbouw wordt gasloos aangelegd.

Milieu

Verspilling moeten we voorkomen, evenals het gebruik van materialen die het milieu belasten. Onnodige producten en grondstoffen gaan verloren. Dat kost energie, tijd en geld.

Dat betekent concreet:
• Een impuls aan hergebruikseconomie; meer repaircafés, kringloop- en tweedehandswinkels. Duurzaam bouwen, in combinatie met een duurzame buitenruimte.
• Afvalscheiding blijvend stimuleren.

Ruimte

Alles wat we nu bouwen, ontwikkelen of aanleggen staat er zomaar voor twee generaties. Dus het is nodig goed te kiezen: wat gaan we ontwikkelen, waar leggen we asfalt, hoe richten we het in? Want de ruimte is schaars. Zowel binnen de kernen als daarbuiten. Onze meetlat bij het maken van keuzes bij ruimtelijke vraagstukken:
We behouden weidsheid en open ruimte. Eerst inbreiden dan uitbreiden, eerst renoveren en moderniseren, dan pas nieuw ontwikkelen.
We behouden en versterken de charme van het polderlandschap.
We behouden de menging van wonen en kleinschalige bedrijvigheid, in combinatie met doorzichten naar de achterliggende weilanden, langs de historische lintbebouwing. Geen
grootschalige bedrijvigheid, zwaar landbouwverkeer of extra asfalt.
We experimenteren met bouwen op water.
We zetten in op tegengaan van verdere bodemdaling.
We houden de openbare ruimte voor iedereen toegankelijk.
We zetten in op vergroening van de bebouwde omgeving.

Dat betekent concreet:
• Extra woningen in het open polderlandschap gaan ten koste van het groen, dat is niet gewenst. Eerst inbreiden, dan uitbreiden. Maar uitbreidingen aan de randen van de kern moeten niet alleen ‘op papier’ passen in ons veenweide- en poldergebied.
• Geen tweede oeververbinding als ontlasting van de Algerabrug, maar inzetten op slim verkeersmanagement, goede fietsverbindingen en openbaar vervoer.
• Waterwonen opnemen in de uitwerking van de Woonvisie. Vrijkomende agrarische of bedrijfsgebouwen moeten gebruikt kunnen worden voor allerlei woonvormen, zowel voor starters als voor zorgdoeleinden. Binnen het lege bouwvolume mogen best meerdere woonvormen komen.
• Bij inrichting van openbaar gebied kiezen we voor vogel- en diervriendelijk, met respect voor de ecologische structuur.
• Duurzaamheid is meetbaar. Nieuwe plannen moeten worden getoetst op de gevolgen voor natuur, milieu en klimaat, energie, ruimte, welzijn en gezondheid, gebruikswaarde en toekomstwaarde.

Veiligheid, prettig leven en ontspanning

Naast duurzaam omgaan met onze omgeving, is het belangrijk dat die prettig blijft om in te wonen. Prettig wonen betekent voor iedereen iets anders. Voor de PvdA zijn een paar zaken cruciaal. De buurt waar je in woont is veilig en fijn, en er zijn genoeg plekken waar je heen kunt om anderen te ontmoeten, te sporten of van cultuur te genieten. En er zijn genoeg passende woningen. Ook voor mensen met een laag inkomen.

Veiligheid

Voor een veilige en fijne buurt is het nodig dat hij goed is ingericht, zonder onveilige plekken, zodat iedereen er gebruik van kan maken. Of je nu fietst, rijdt of loopt. En of je nu goed ter been bent of met een rollator loopt. Tegelijk is van belang dat buren en buurtbewoners onderling naar elkaar omkijken. Zodat we samen zorgen voor elkaar. Een soort Krimpenerwaards ’naoberschap’.

Dat betekent concreet:
• Wegen en paden zijn overzichtelijk, er zijn geen onveilige plekken. Bij het herinrichten houden we daar rekening mee. De onveilige plekken verbeteren we, in het bijzonder daar waar veel kinderen zijn, langs schoolroutes en rond speelplekken, en bij ouderenwoningen.
• Het onderhoud van de openbare ruimte is goed verzorgd.
• Bij de inrichting houden we rekening met mindervaliden, in woonwijken zowel als in winkelstraten. Dus ook bij het bepalen waar terrassen en uitstallingen zijn toegestaan.
• Er komen buurtplannen per kern waarin samen met bewoners de prioriteiten en doelstellingen voor leefbaarheid en veiligheid worden gesteld.

Ontmoeten en activiteiten

Als er in je omgeving verenigingen zijn, waar je kan sporten of andere activiteiten kan ondernemen dan is het nog fijner wonen. Het is dan ook belangrijk dat het netwerk en het aanbod van verenigingen in stand blijft. Dat betekent dus in ieder geval dat er voldoende vrijwilligers zijn, en dat verenigingen en stichtingen financieel gezond zijn. Wij vinden dat goede en voldoende voorzieningen behouden moeten worden, ook als ze niet kostendekkend zijn, zodat je dichtbij van kunst, sport of ontspanning kan genieten. En dat elke kern in ieder geval een eigen ontmoetingsplek heeft, een soort dorpshuiskamer, die in vorm en omvang past bij de kern.

Dat betekent concreet:
• Specifieke aandacht voor de vitaliteit van verenigingen en stichtingen, bijvoorbeeld door meer inzet op opleidingen, meerjarige afspraken, en vereenvoudiging regels.
• Geen sluiting van zwembaden.
• Met de bibliotheek in gesprek gaan over haar toekomstbestendige plek in onze gemeente. Wat ons betreft dé plek voor lezen, taal, mediawijsheid, ondersteuning om weer aan werk te komen en voor bestrijding van laaggeletterdheid.
• Versterking van de buurthuizen en buurthuisfuncties, de plekken waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten.
• Opstellen van buurtplannen waarin samen met bewoners de prioriteiten en doelstellingen voor leefbaarheid en veiligheid worden gesteld.
• Leegstand in een wijk tast de leefbaarheid aan. Langdurige leegstand gaan we tegen door met de eigenaar gerichte afspraken te maken over sloop of (tijdelijk) ander gebruik.

Wonen

Als je hier woont wil je zekerheid dat je hier kan blijven wonen. Dat je een gepaste woning kan krijgen ook voor een laag inkomen. Dat de lasten betaalbaar blijven, voor de starter, voor een jong gezin, voor ouderen. En voor wie net buiten de boot valt voor een sociale huurwoning. Woningbouwcorporaties en huurdersorganisaties zijn onze natuurlijke partners om genoeg goede betaalbare woningen te hebben, te onderhouden en te bouwen. Voor huur of koop, voor mensen met een smalle beurs.

Dat betekent concreet:
• Behoud van de goedkope woonvoorraad.
• Niet tornen aan de kwijtscheldingsregeling, en de startersregeling.
• Levensloopbestendige woningen.
• Goede afspraken met woningbouwcorporaties over acceptabele huurlasten, over steun bij huurachterstand, en over zorgvuldig omgaan met bewoners als zij tijdelijk hun woning uit moeten.

Meer thema’s

We noemen hier nog enkele meer algemene thema’s die voor ons vanzelfsprekend zijn, maar in een verkiezingsprogramma niet mogen ontbreken. Zaken die we niet zomaar langs onze meetlat kunnen leggen en meer gaan over de gewenste manier van werken door de gemeente. Hoe we vinden we, bijvoorbeeld, dat de gemeente met haar inwoners moet omgaan, of met geld, of met haar dienstverlening.

1. Kernenaanpak. Elk dorp, elke stad heeft eigen gewoonten, knelpunten en bijzonderheden. Inwoners weten dat. Wij willen de inwoners meer invloed geven op hun eigen woonomgeving, Daarnaast willen wij zowel bestuurlijk als in de ambtelijke organisatie wijkgericht gaan werken.

2. Onze inwoners weten en kunnen veel, die kennis en kunde willen we meer gebruiken.

3. Dienstverlening. De gemeentelijke organisatie is er voor de inwoners, niet andersom. Met duidelijke, korte processen zonder ingewikkelde formulieren. Laten we gewoon terugbellen als we dat afspreken, duidelijke taal gebruiken in brieven en vragen opvatten vanuit de “ja, mits…” houding in plaats van de “nee, tenzij…”

4. Bestuur. Het bestuur van de gemeente is transparant en integer. Afspraken worden nagekomen, planningen worden gehaald zodat bewoners weten waar ze aan toe zijn. Informatie wordt gedeeld en gelijke zaken worden ook echt gelijk worden behandeld.

5. Regels. We werken met regels die we kunnen handhaven, en zorgen dat er gehandhaafd wordt. Zowel op de kleine ergernissen zoals overhangend groen en hondenpoep, als op de regels die we hebben vanwege veiligheid.

6. Scheiding van kerk en staat: geen op een religie gebaseerde regels in de Algemeen Plaatselijke Verordening en in het horecabeleid, met respect voor opvattingen van anderen.

 

Redactie

Redactie

De redactie beheert de content van deze website. Berichten die onder naam van de redactie worden gepubliceerd vertolken niet noodzakelijkerwijs de mening van de fractie- en de commissieleden.

Meer over Redactie