Krimpenerwaard • De gemeenteraad heeft een nieuw evenementenbeleid vastgesteld. Daarbij stemde het in met zeven voorstellen van PvdA-GroenLinks om gehoor- en milieuschade bij evenementen te beperken. De meeste maatregelen zullen vanaf 2025 gelden.
Gehoorschade
‘Herhaalde of langdurige blootstelling aan hard geluid, bijvoorbeeld bij evenementen met versterkte muziek kan leiden tot gehoorschade.’ Fractievoorzitter Sandro Kovačić vindt dit een breed maatschappelijk probleem, omdat ‘het onomkeerbaar is en een aanzienlijke impact heeft op de levens van mensen’.
Om hier iets aan te doen deed hij het voorstel om niet 103 maar per direct 100 decibel te hanteren als het maximaal geluidsniveau. ‘Al lijkt het verschil op papier niet veel, is dat het wel voor het gehoor. Eén uur luisteren naar 103 decibel staat gelijk aan twee uur luisteren naar 100 decibel’, haalt Kovačić aan als voorbeeld.
Naast een veiliger geluidsmaximum, vindt PvdA-GroenLinks het belangrijk dat er bewustwording en preventie plaatsvindt. De voltallige gemeenteraad stemde in met hun voorstel om samen met organisatoren te regelen dat vanaf 2025 informatie over gehoorschade en oordoppen beschikbaar zijn bij de entree van grote evenementen.
Milieuschade
Bij grote evenementen is het niet ongebruikelijk dat er nogal wat afval geproduceerd wordt door de vele bezoekers. ‘Vaak betreft het bezoekersafval plastic bekers, eetgerei en voedselresten. Deze worden doorgaans in één afvalbak weggegooid en ontbreekt er een stimulans om zuinig om te gaan met de materialen’, stelt Kovačić.
Zijn voorstellen om vanaf 2025 een statiegeldsysteem en gescheiden afvalbakken bij grote evenementen te verplichten, kregen een nipte meerderheid dankzij de steun van coalitiefractie SGP. Tot 2025 gaat de gemeente met organisatoren in gesprek om te kijken hoe milieuvriendelijk eet- en drinkgerei de norm kunnen worden.
Noot voor de redactie: voor nadere vragen kunt u contact opnemen met Sandro Kovačić via [email protected] of 06 15 63 82 60.