Door Siem Meij op 12 november 2013

Steun voor Schoonhovense begroting

De gemeenteraad van Schoonhoven heeft de programmabegroting 2014 met algemene stemmen aangenomen, maar niet nadat hij 39 moties en amendementen had zien passeren. De coalitie van PvdA, VVD, SGP/ChristenUnie en CDA was van tevoren bijeengekomen om afspraken te maken en gezamenlijke amendementen op te stellen, en ook tijdens een schorsing was er overleg.

We wilden geen verhoging van de OZB. Dat werd unaniem gesteund. Ook andere amendementen zoals geen nieuwe bestrating van de Lopikerstraat, een wat andere wijze van financiering van het plan “Buiten de Veerpoort” en geen extra uitgaven voor de Tiendweg, kwamen er door. Vele met steun van Gemeentebelang, dat we van te voren hadden ingelicht over onze amendementen.

Een amendement van D66 over het gebied “Buiten de Veerpoort” kreeg alle stemmen op die ene van GroenLinks na. De bezuinigingen die de amendementen opleverden, waren nodig in verband met het niet verhogen in 2014 van de OZB. Enkele moties van Gemeentebelang kregen onze steun.

Voorstellen in verband met de herhuisvesting van de Zilvervakschool werden niet in behandeling genomen, daar de wethouder toezegde binnen korte tijd met een belangrijk memo hierover te komen.

GroenLinks had zeer veel moties en amendementen ingediend. Die werden alle verworpen. Vaak wegens de inhoud, maar ook omdat er geen financiering voor was. Een amendement van GroenLinks over de subsidie van REAKT kwam de PvdA en D66 sympathiek voor. Maar omdat de wethouder voorstelde nog eens te gaan kijken hoe de positie van REAKT in onze gemeente in stand kan blijven, stemden we na een stemverklaring tegen.

Een succesje boekte de PvdA nog met het aannemen van een motie over gladheidsbestrijding. In die motie stelden we voor dat vooral de fietsroutes naar de scholen tijdig gestrooid moeten worden en dat er geen onderscheid gemaakt moet worden tussen autoverkeer en fietsers. Meer geld wilden we niet, het plan tot gladheidsbestrijding hoefde niet aangepast te worden, maar aan de uitvoering schortte het soms.

Algemene beschouwingen PvdA Schoonhoven