Door Redactie op 3 mei 2015

Dijksma maakt einde aan zwanendriften

Het houden van zwanen in de vrije natuur wordt verboden. Staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA, Economische Zaken) wil met een verbod een einde maken aan het zogeheten zwanendriften. Ze heeft dit in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd.

Zwanendrifters verminken de beesten om te voorkomen dat ze wegvliegen. Dit leewieken, waarbij een stuk van het vleugelbot wordt afgeknipt, mag alleen door een dierenarts gebeuren. Maar in de praktijk is moeilijk vast te stellen of de zwanendrifters dit niet zelf doen. Daarom bekijkt Dijksma nu een verbod op het zwanendriften. Leewieken is vanaf 2018 helemaal verboden.

Dijksma verwijst naar wantoestanden die naar voren komen uit een onderzoek van de politie en naar beelden van een klokkenluider, dierenarts Saskia van Rooy, die het actualiteitenprogramma EenVandaag haar heeft laten zien. “Dit zijn praktijken die echt niet door de beugel kunnen en die een halt moeten worden toegeroepen.”

EenVandaag kwam erachter dat toezichthouder NVWA tot twee jaar geleden niet optrad tegen leewieken door de zwanendrifters. Volgens Dijksma kwam dit omdat de NVWA ten onrechte dacht dat dit wel toegestaan was. De staatssecretaris meldde de Tweede Kamer dat er in 2012 geen overtredingen waren vastgesteld, maar dat klopte dus niet, schreef Dijksma vrijdag aan de Kamer. De NVWA gaat de regels nu strenger handhaven.
(Bron: Dichtbij.nl, 1 mei 2015 externelink16)

20140524zwaan545Een getatoeëerde en dus geleewiekte zwaan in de Krimpenerwaard (archieffoto PvdA Krimpenerwaard)

Vorige week stuurden de burgemeesters van de Groene Hartgemeenten Alphen aan den Rijn, Gouda, Krimpenerwaard, Oudewater, Woerden en Zuidplas een brief naar de staatssecretaris waarin zij aandrongen op een verbod op zwanendriften. Die oproep heeft zij nu dus ter harte genomen. Op Twitter reageerde de Krimpenerwaardse PvdA-fractievoorzitter Rob Geleijnse met instemming op het aangekondigde verbod.
PVV-Kamerlid Dion Graus heeft inmiddels Kamervragen gesteld en wil een plenair debat over ‘het onvolledig en onjuist informeren van de Kamer over wantoestanden, waaronder zware dieren- en mensenmishandeling, veroorzaakt door zwanendrifters’.

In het Groene Hart zijn twee zwanendrifters actief. Begin dit jaar hebben ruim 16.700 inwoners van het Groene Hart de Tweede Kamer een petitie aangeboden waarin zij opriepen een eind te maken aan de middeleeuwse praktijk.

bruinsm545Burgemeester Tjerk Bruinsma van Krimpenerwaard geeft commentaar in EenVandaag.

Een fragment uit de EenVandaag-reportage:

(Bron: YouTube externelink16)

Bekijk de schokkende reportage van EenVandaag van 2 mei 2015 (externelink16)

Brief staatssecretaris Dijksma aan de Tweede Kamer, 1 mei 2015

Lees ook:
‘Onjuist beeld werkelijkheid’ (Het Kontakt Oost, 12 mei 2015)
Bruinsma: staatssecretaris wil einde aan zwanendriften (Het Kontakt, 12 mei 2015)
De Haas neemt afstand van berichtgeving zwanendriften (Dichtbij.nl, 11 mei 2015 externelink16)
Teamchef De Haas neemt afstand van berichtgeving zwanendriften (politie.nl, 10 mei 2015 externelink16)
‘Wél opgetreden bij zwanenleed’ (AD Gouda, 11 mei 2015) 
Extra patrouilles politie bij huis zwanenbeschermster (AD Gouda, 11 mei 2015) 
‘Controle zwanen faalt’ (AD Rotterdam Oost, 8 mei 2015) 
Ontheffing zwanendriften per direct ingetrokken (Piepvandaag.nl, 4 mei 2015 externelink16)
Controle zwanendriften per direct opgevoerd (AD Gouda, 2 mei 2015)

Redactie

Redactie

De redactie beheert de content van deze website. Berichten die onder naam van de redactie worden gepubliceerd vertolken niet noodzakelijkerwijs de mening van de fractie- en de commissieleden.

Meer over Redactie