Straks nog wel mooi om te zien, maar een ramp om in te wonen?
Het gedoe rondom de APV van de Krimpenerwaard zal weinigen ontgaan zijn. De zorgen die onze inwoners uiten zijn logisch en terecht. De nieuwe APV sleurt de Krimpenerwaard terug in de tijd. Het wordt een openluchtmuseum.
Het college heeft een nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening aan de gemeenteraad voorgelegd. Die regelt onder meer de sluitingstijden van de horeca, voetbalkantines en wat er wel en niet mag rondom evenementen. En die APV doet nogal wat stof op waaien.
Volgens het college en een aantal collegepartijen verandert er weinig. Dat lijkt op downplayen van het probleem. Want ik weet niet wat uw definitie van weinig is, maar er verandert wel degelijk een behoorlijk aantal zaken. Daarbij gaat het vaak slechts om een uurtje minder, maar op zondag mag je straks, als het college z’n zin krijgt, zelfs pas vanaf 13 uur een evenementje organiseren – en gaat de waard dus op slot. In de meeste oude gemeenten kon dat gewoon vanaf 7 uur. En wat te denken van de sluitingstijden van de horeca? Vanaf 1 uur ’s avonds kom je er niet meer in en om 2 uur sta je op straat. Waarbij het advies van de politie overigens zeer terecht was om vrije sluitingstijden te hanteren ter inperking van de overlast en betere inzetbaarheid van de politiecapaciteit. Waarom legt het college dit advies naast zich neer?
Diezelfde horeca mag trouwens niet meer twaalf, maar nog slechts negen maal ontheffing aanvragen. O ja, en het laatste glaasje bier in sportkantines mag twee uur na de laatste wedstrijd geschonken worden. Dat was vroeger ook al zo, maar de gemeenten knepen vrijwel allemaal een oogje toe. Zolang er geen overlast was, lette niemand erop.
Het lijkt niet veel. Maar als je het bij elkaar optelt, is er sprake van een stevige inperking. En dat in een tijd waarin de meeste gemeenten er juist voor kiezen hun APV fors te verruimen. Het is de omgekeerde wereld. De Krimpenerwaard gaat terug in de tijd. Gaan VVD en VGBK hier straks mee akkoord?
Maar de grootste zorg zit in wat níet in de APV staat. De burgemeester kan namelijk ontheffing verlenen bij evenementen en convenanten afsluiten waarbij er meer ruimte ontstaat om bijvoorbeeld langer open te blijven. Nederlek en Schoonhoven hadden zo’n convenant. Die blijven voorlopig in stand, maar dat zal niet voor eeuwig zo blijven. En dan ben je als raad dus afhankelijk van hoe jouw burgemeester de gesprekken over die convenanten insteekt en of hij bereid is om ontheffing te verlenen bij evenementen. Het college gaat trouwens ook over de handhaving. Gaat het sportverenigingen die hun kantine langer openhouden, keihard aanpakken, of knijpt het een oogje toe? Ik vrees het antwoord al te weten.
Kijkend naar de afgelopen maanden en de samenstelling van het college, is het te verwachten dat het hier conservatief in zit. De teksten in het coalitieakkoord en collegeprogramma ondersteunen dat. Inwoners zien dat ook en maken zich hier terecht zorgen over. Die zien de Krimpenerwaard veranderen in een openluchtmuseum. Mooi om te zien, maar een ramp om in te wonen.
Als PvdA willen we met de Krimpenerwaard vooruit in de tijd. Niet achteruit. Dit moet nu eens goed geregeld worden, zonder dat we afhankelijk zijn van schimmige constructies met convenanten en colleges die handelen naar hoe de politieke vlag erbij hangt. Daarom moet de APV fors worden verruimd. We willen dat er wat te doen is in onze dorpen, dat de sociale cohesie wordt gestimuleerd en dat de overlast wordt beperkt. En dat betekent dat wij vinden dat sportkantines langer moeten kunnen schenken, dat de sluitingstijden van de horeca vrijgegeven moeten worden en dat evenementen ruim baan moeten krijgen.
Want het moet hier geen openluchtmuseum worden.
Rob Geleijnse,
fractievoorzitter PvdA Krimpenerwaard
Wat vindt u? Laat het ons weten op Facebook, Twitter of via de e-mail. Hieronder reageren kan natuurlijk ook!
Lees ook:
‘Gemeente verandert in museum’ (AD Rotterdam Oost, 29 februari 2016
‘Krimpenerwaard wordt een openluchtmuseum’ (AD Gouda, 27 februari 2016)