College stelt nieuwe APV voor aan gemeenteraad
Het college van B en W heeft een voorstel voor een nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) naar de gemeenteraad gestuurd. Deze nieuwe APV is tot stand gekomen door harmonisatie van de vijf APV’s van de voormalige gemeenten. Op 8 maart wordt de APV behandeld in de raadscommissie.
Een groot deel van de artikelen in de vijf APV’s was nagenoeg gelijk en is één op één overgenomen in de nieuwe APV. Daarnaast is zo veel mogelijk aangesloten bij de modelverordening APV van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.
Twee artikelen uit de voorgestelde APV zijn het gelijktrekken van de openingstijden en de regels rondom de schenktijden bij paracommerciële horeca (zoals sportverenigingen e.d.). De gemeente vindt het belangrijk om deze artikelen extra toe te lichten:
In de oude gemeenten werden verschillende sluitingstijden gehanteerd. Het college kiest nu voor een eenduidige sluitingstijd in de APV: voor 01.00 uur binnen (toelatingstijd) en sluiting om 02.00 uur (sluitingstijd). Om toch bestaande, ruimere sluitingstijden te kunnen handhaven, kan de burgemeester door middel van een convenant afwijken van de sluitingstijden. Dat gebeurt op dit moment ook op die manier in een aantal kernen en is dus ook met de nieuwe APV weer mogelijk. De gemeenteraad wordt daarbij om advies gevraagd.
De rijksoverheid wil het alcoholgebruik terugdringen. Het college volgt deze landelijke richtlijn en stelt voor om geen alcoholhoudende drank te schenken op maandag tot en met vrijdag voor 13.00 uur en na 0.00 uur en op zaterdag en zondag voor 13.00 uur en na 23.00 uur. In de ochtend mag er geen alcohol geschonken worden, omdat er dan veelal jonge kinderen aanwezig zijn. Tijdens de trainingsavonden, die veelal doordeweeks zijn, is de schenktijd ruimer dan in het weekend. Daarbij heeft het college uit de huidige APV’s overgenomen dat het, binnen bovengenoemde tijden, is toegestaan om alcohol te verstrekken vanaf één uur voor en tot uiterlijk twee uur na een activiteit die wordt uitgeoefend in verband met de statutaire doelen van de paracommerciële instelling (de hoofdactiviteit van de vereniging). Dit wijkt dus minimaal af van de huidige regels, volgens het college.
Daarnaast is er in het voorstel rekening gehouden met eventuele oneerlijke concurrentie met de commerciële horeca. Dit geldt voor bijeenkomsten van persoonlijke aard (bijvoorbeeld bruiloften). Bij deze bijeenkomsten is het niet meer toegestaan om alcohol te verstrekken. Het is wel mogelijk om activiteiten die direct verbonden zijn aan de instelling te organiseren (bijvoorbeeld jubileumfeest vereniging). Hiervoor is het mogelijk om verruiming van de schenktijd aan te vragen. De impact van deze maatregel wordt in de gaten gehouden.
De raadscommissie behandelt de nieuwe APV op dinsdag 8 maart tijdens een openbare vergadering. Het raadsvoorstel en de voorgestelde APV worden twee weken daarvoor gepubliceerd op www.krimpenerwaard.nl/gemeenteraad.
(Bron: persbericht gemeente Krimpenerwaard)
De Ouderkerkse voetbalvereniging Spirit, een van de grootste verenigingen in de gemeente Krimpenerwaard, vreest dat de nieuwe APV een bedreiging is voor de inkomsten uit de kantines en voor de leefbaarheid van de dorpen. In een interview met RTV Krimpenerwaard adviseert Spiritvoorzitter Henk Lammertse de gemeenteraad te wachten met besluitvorming tot 1 april, als de nieuwe burgemeester Roel Cazemier is aangetreden. De burgemeester gaat over veiligheid en openbare orde en zijn stem is van belang, vindt Lammertse:
Lees ook:
Kantines drooggelegd (AD Rotterdam Oost, 12 februari 2016)
Strengere sluitingstijden (AD Gouda, 11 februari 2016)
Nieuwe APV treft sportclubs Krimpenerwaard (Het Kontakt, 10 februari 2016)