Polders Groene Hart onder grote druk
De polders in het Groene Hart staan onder grote druk. Dat blijkt uit een onderzoek van de Groene Hart Academie.Student Lucas Houtzamer onderzocht de status van 60 polders in het Groene Hart die vier jaar geleden op een lijst van de Stichting Groene Hart als bedreigd vermeld stonden.
Uit het onderzoek blijkt dat inmiddels 28 polders zijn bebouwd of aangetast; 24 polders worden nog steeds bedreigd met bebouwing. Slechts van 9 polders is de huidige status ‘veilig’ gesteld.
De voornaamste bedreigingen voor de polders in het Groene Hart zijn: woningbouw, bedrijventerreinen, wegenaanleg en de aanleg van transformatorstations, windmolenparken of andere nutsvoorzieningen. Van de 61 meest bedreigde polders liggen er 46 in het Zuid-Hollandse deel van het Groene Hart. Projectdirecteur Bernt Feis van de stichting is hier niet verbaasd over. “De studenten hebben onlangs ook de woonvisies in het Groene Hart onderzocht. De conclusies waren verontrustend.”
In het onderzoek worden ook een groot aantal polders in de Krimpenerwaard genoemd. Zo liggen er bouwplannen klaar voor de uiterwaarden van de Hollandse IJssel in Haastrecht en is de bouw van woningen en bedrijventerreinen in Schoonhoven (Bonrepas/Noord Zevender) al in volle gang. Verder staan polders Veerstalblok (bedrijventerrein) en Middelblok (rondweg) in Gouderak onder druk en is er al eens gesproken over de bouw van een containerterminal langs de IJssel.
Zuid-Holland werkt volgens Feis onvoldoende met de ‘Ladder van de Duurzame Verstedelijking’. “Die houdt in dat je eerst binnen stedelijk gebied moet inbreiden alvorens de keuze bespreekbaar wordt om in polders te gaan bouwen.” De stichting pleit daarom voor een strakker planologisch beleid, waarbij heldere contouren rond de steden en dorpen worden getrokken en de provincie de regie voert.
Feis wijst erop dat het Groene Hart een eeuwenoud cultuurlandschap is, met kernkwaliteiten als rust, ruimte en openheid. “Daarmee hebben we goud in handen. We willen graag allemaal van dit Groene Hart genieten. Dat geldt voor de inwoners en voor de toeristen die het gebied steeds beter leren kennen. Laten we dan niet de kip met de gouden eieren slachten, door het vol te bouwen!”
(Bron: Het Kontakt, 19 februari 2016)