4 maart 2015

PvdA Zuid-Holland: plan voor zorgwoningen

Zuid-Holland kampt met een groeiend tekort aan zorgwoningen. Als er nu geen actie komt, dan blijven ouderen of mensen met een beperking straks ’aanmodderen’ in hun niet-aangepaste huis, met alle gevolgen van dien. Daarvoor waarschuwt de PvdA Zuid-Holland, die vandaag haar tienpuntenplan presenteert voor meer zorgwoningen in de provincie.

„Het is in de toekomst niet meer zo dat je als je wat mankeert in een verzorgingstehuis terechtkomt. Nee, we willen zorg aan huis, op maat”, zegt PvdA-lijsttrekker Ron Hillebrand in De Telegraaf. „Daar komt bij dat het aantal 75-plussers de komende jaren enorm toeneemt. Dus er komt een enorme vraag aan zorgwoningen. We zien het probleem aankomen, maar niemand neemt echt concreet actie.”

Volgens Ron Hillebrand is er een belangrijke taak voor de provincie weggelegd, die moet de regionale woonvisies van de gemeenten goedkeuren. Hij zegt dat het belangrijk is om per buurt in kaart te brengen wat nodig is, niet alleen qua zorgwoningen, maar ook qua voorzieningenniveau. Op basis hiervan kan een actieplan worden opgesteld.

Maar zorgwoningen zijn duur en brengen weinig op. De PvdA heeft zelfs als punt dat met de toch al noodlijdende corporaties de afspraak wordt gemaakt dat iemand die verhuist naar een zorgwoning niet meer huur gaat betalen. En bovendien moet er bij nieuwe bouwplannen niet beknibbeld worden op het gebruik van de nieuwste snufjes, zoals valdetectie, lichtsensoren en communicatietechnologie.

Hillebrand erkent het kostenprobleem. „Maar we willen dit met zijn allen, dus moeten we het ook mogelijk maken”, stelt hij in de krant. Hij denkt ook dat de partijen niet zo happig zijn omdat er onduidelijkheid is over wie wat betaalt. „Ga met gemeenten, zorgverzekeraars, welzijnsinstellingen en woningcorporaties rond de tafel”.