Door Redactie op 25 april 2016

Veerdienst Gouderak stopt 1 mei, PvdA roept college op matje

PvdA-fractievoorzitter Rob Geleijnse wil in de raadsvergadering van donderdag 28 april van het college duidelijkheid over de toekomst van het veer Gouderak-Moordrecht. Vandaag werd bekend dat de veerdienst per 1 mei al wordt beëindigd.

Rob Geleijnse reageert hiermee op berichten op sociale media, waaronder de Facebookgroep Aangenaam Gouderak. De PvdA heeft vanavond inzage gekregen in de brief van 9 april van veerexploitant Wim Verburg aan het college van B en W van Krimpenerwaard waarin hij de stopzetting aankondigt.

De PvdA Krimpenerwaard vindt dat ons college zich ook moet inspannen voor behoud van het veer. Rob Geleijnse wil weten wat de reden is van de beëindiging, welke inspanningen het college tot nu toe heeft gedaan om dit te voorkomen en of het bereid is zich in te zetten voor het behoud van een vorm van veerdienst tussen Gouderak en Moordrecht. Het is op z’n zachtst gezegd opmerkelijk dat het college sinds het versturen van de brief (ruim twee weken geleden) de raad hierover niet heeft geïnformeerd.

Sinds een paar jaar verkeert de veerdienst in financieel zwaar weer. Met de komst van de Gouderaksebrug over de Hollandsche IJssel liep het aantal auto’s dat gebruik maakte van de pont sterk terug. De exploitant zag zich al genoodzaakt de nieuwe pont (met ruimte voor drie auto’s) na korte tijd weer van de hand te doen en verder te gaan met de oude, kleinere pont. Ook de vaartijden werden rigoureus teruggebracht – zo verviel de veerdienst op zondagen (met uitzondering van de zomerperiode) en na acht uur ’s avonds.

De PvdA in de voormalige gemeente Ouderkerk heeft zich steeds sterk gemaakt voor het behoud van het veer. Zo dienden PvdA en SGP in november 2012 samen een motie in waarin we het college van Ouderkerk opriepen zich in te spannen voor het behoud van ten minste een fiets/voetveer. Die motie is destijds door het college overgenomen. Die lijn zullen wij uiteraard voortzetten. In de gemeenteraad van buurgemeente Zuidplas heeft het CDA ook vragen gesteld. Wethouder André Muller is daar inmiddels in actie gekomen om de ontstane situatie te onderzoeken.

De – wij hopen: tijdelijke – stopzetting van het veer komt op een hoogst ongelukkig moment. Maandag 2 mei opent zwembad De Baan in Gouderak weer zijn deuren; jaarlijks weten veel inwoners van Moordrecht het Gouderakse bad te vinden, zij zijn daarvoor afhankelijk van een veerverbinding.

veergrk545

Het pontje vaart zaterdag 30 april voor het laatst.

Lees ook:
Veerbaas haalt pont uit de vaart (AD Gouda, 27 april 2016) 
Veer Gouderak-Moordrecht definitief uit de vaart (RTV Krimpenerwaard, 26 april 2016)
Veerdienst over IJssel stopt ermee (Het Kontakt, 26 april 2016)
Verbazing over plotseling stoppen pontje Gouderak en Moordrecht (Omroep Zuidplas, 26 april 2016)

Eerdere berichten over dit onderwerp:
Moet de veerverbinding Gouderak-Moordrecht blijven? PvdA zegt ja, VVD zegt nee (4 november 2014)
Reddingsplan voor veerpont Gouderak? (13 juli 2014)
College moet huiswerk veerdienst Gouderak overdoen (16 mei 2014)
Vier toekomstscenario’s voor veerdienst Gouderak-Moordrecht (9 mei 2014)
Raad vindt motie over veer Gouderak ‘sympathiek’, maar steunt haar niet (7 februari 2014)
‘Onderzoek mogelijkheden om veerdienst te behouden’ (5 februari 2014)
‘Continuïteit veerdienst Gouderak-Moordrecht garanderen’ (17 januari 2014)
‘Pontje’ verdient steun van de gemeente (14 januari 2014)
Veerdienst nog niet uit de problemen (9 januari 2014)

 

Redactie

Redactie

De redactie beheert de content van deze website. Berichten die onder naam van de redactie worden gepubliceerd vertolken niet noodzakelijkerwijs de mening van de fractie- en de commissieleden.

Meer over Redactie