Door Redactie op 29 april 2016

Veerpont Gouderak-Moordrecht langer in de vaart

Inwoners van Gouderak en Moordrecht kunnen tot 1 juni gebruikmaken van de veerpont. Dat is het resultaat van overleg tussen wethouder Pieter Neven en exploitant Wim Verburg.

De laatste wilde per 1 mei stoppen, omdat de pont volgens hem niet meer rendabel is. Dat zorgde voor grote schrik bij politiek, inwoners en ondernemers. Het is er Neven veel aan gelegen dat de verbinding in stand blijft. “Fietsers moeten anders vijf kilometer omrijden voor een overtocht van pakweg 100 meter. Dat kan je ze niet aandoen”, zei hij donderdagavond tijdens de raadsvergadering.

De wethouder kiest voor oplossingen voor de korte en middellange termijn om tijd te winnen. “In eerste instantie zou ik ten minste nog een half jaar de huidige dienstregeling willen voortzetten om vervolgens de resultaten van een nader onderzoek te willen presenteren. Nut en noodzaak staan daarin centraal. De gemeente Krimpenerwaard heeft het veerrecht, dat doorloopt tot 2019. We kunnen echter niet ten koste van grote investeringen de pont in de vaart houden. Het is de vraag of het maatschappelijk relevant is om door te gaan met een verliesgevende dienst.”

Neven wil het voorlopig niet ‘te hard’ spelen, omdat hij met de exploitant zaken wil doen. Daarom raadde hij een motie van het CDA en de PvdA om Verburg aan te pakken, ten stelligste af. “Dat zet het onderhoud onder druk. Mocht het op een juridisch geschil uitdraaien dan zal Verburg tegen de rechter zeggen ‘zie je wel, ze wilden toch al van me af’.

Raadslid Hans Verkerk (CDA) liet zich niet direct overtuigen. Hij sprak van ‘de navelstreng van Gouderak en Moordrecht, die wordt doorgeknipt’. Hij was bovendien niet te spreken over de late reactie van wethouder Neven, die de brief van de exploitant reeds op 9 april had ontvangen en de raad niet had verwittigd. Neven gaf hem daarin gelijk. “Ik heb de brief pas recent onder ogen gehad. Dat is inderdaad laakbaar en daarvoor bied ik mijn excuses aan. Opzet was niet in het spel. Ik heb daarna meteen actie ondernomen en zal met alle inzet naar de beste oplossing zoeken.”

(Bron: Het Kontakt, 29 april 2016)

legeveerstoep545

Het schrikbeeld voor Gouderak: een veerstoep zonder pont.

Lees ook:
‘Verlegen om veerpont’ (AD Gouda, 2 mei 2016)
Veerpont blijft voorlopig (AD Gouda, 29 april 2016)

Eerdere berichten over dit onderwerp:
PvdA en CDA: structureel perspectief voor veer Gouderak-Moordrecht (28 april 2016)
Veerdienst Gouderak stopt 1 mei, PvdA roept college op matje (25 april 2016)
Moet de veerverbinding Gouderak-Moordrecht blijven? PvdA zegt ja, VVD zegt nee (4 november 2014)
Reddingsplan voor veerpont Gouderak? (13 juli 2014)
College moet huiswerk veerdienst Gouderak overdoen (16 mei 2014)
Vier toekomstscenario’s voor veerdienst Gouderak-Moordrecht (9 mei 2014)
Raad vindt motie over veer Gouderak ‘sympathiek’, maar steunt haar niet (7 februari 2014)
‘Onderzoek mogelijkheden om veerdienst te behouden’ (5 februari 2014)
‘Continuïteit veerdienst Gouderak-Moordrecht garanderen’ (17 januari 2014)
‘Pontje’ verdient steun van de gemeente (14 januari 2014)
Veerdienst nog niet uit de problemen (9 januari 2014)

Redactie

Redactie

De redactie beheert de content van deze website. Berichten die onder naam van de redactie worden gepubliceerd vertolken niet noodzakelijkerwijs de mening van de fractie- en de commissieleden.

Meer over Redactie