Door Redactie op 17 februari 2016

Verhit debat over platanen op Stolwijks Dorpsplein

De acht platanen op het Dorpsplein van Stolwijk liggen onder vuur. Vooral de ondernemers vinden dat de bomen, die meer dan 50 jaar oud zijn, moeten verdwijnen omdat ze te veel overlast veroorzaken. Maar lang niet iedereen is het daarmee eens.

Tijdens een informatiebijeenkomst, twee weken geleden, liepen de emoties al hoog op. Iedereen was het er weliswaar over eens dat de vogels (kauwen) voor overlast zorgen, maar andere bomen lossen dat probleem niet op. Ook schade aan straten en trottoirs door de groeiende wortels kan technisch worden opgelost zonder de bomen te kappen. Bovendien: de bomen zijn nog gezond en kunnen nog gemakkelijk 15 jaar mee.

Zoals altijd als het om bedreigde bomen gaat, ontstaan er twee kampen. In het ene kamp zitten de liefhebbers van groen, die bomen mooi en nuttig vinden en goed voor de leefbaarheid, aan de andere kant zijn er degenen die bomen prima vinden, maar ze moeten niet te groot worden. In dat kamp zitten de Stolwijkse ondernemers die, zo valt in het AD te lezen, al jaren strijden voor het weghalen van de bomen. Zij ervaren overlast door agressieve vogels, bladeren, het ongelijke trottoir en de groeiende wortels.
En dan zou er ook nog belofte van de voormalige gemeente Vlist zijn, dat de platanen worden verwijderd en vervangen door kleinere bomen die minder overlast geven.

Het college van B en W, die de informatiebijeenkomst had georganiseerd, moet nu een lastige knoop doorhakken. Wethouder Ria Boere wil de meningen meenemen in het voorstel dat ze daarna aan het college en – nemen wij aan – aan de gemeenteraad wil voorleggen. Ook de politiek zal moeten kiezen vóór of tégen de platanen. Huiswerk voor de partijen dus, ook voor ons en voor bijvoorbeeld het CDA, dat over de kwestie vragen stelde aan het college.

Wil jij dat de bomen behouden blijven, of juist niet? Laat het ons weten door op dit bericht te reageren, of door een mail te sturen naar pvdakrimpenerwaard@gmail.com.

20160213DorpspleinStwk 545

Het Dorpsplein van Stolwijk met vier van de in totaal acht platanen.

Lees ook:
Platanen in centrum Stolwijk blijven staan (Het Kontakt, 9 juni 2016)
‘Akelig, zonder bomen’ (AD Gouda, 17 februari 2016)

Redactie

Redactie

De redactie beheert de content van deze website. Berichten die onder naam van de redactie worden gepubliceerd vertolken niet noodzakelijkerwijs de mening van de fractie- en de commissieleden.

Meer over Redactie