Door Redactie op 8 juli 2015

‘College maakt geen keuzes en richt zich niet op de mensen’

De plannen van het college van B en W van Krimpenerwaard voor de komende tijd staan bol van besluiteloosheid en losse eindjes. Het wordt na een halfjaar weleens tijd voor duidelijke keuzes. Dat stelt de PvdA in haar reactie op de begroting en het collegewerkprogramma.

Volgens fractievoorzitter Rob Geleijnse moet het college zich richten op mensen in plaats van op harde en kille euro’s, en iedere dag werken aan een groene en duurzame gemeente. Maar in plaats daarvan lijkt het programma van het college van VGBK, VVD, SGP en ChristenUnie vooral uit te gaan van de beschikbare financiën en bezuinigingen en verliest het de mensen in de Krimpenerwaard uit het oog.

Het onderdeel ‘samenleving’ zou over de inwoners moeten gaan, maar in plaats daarvan gaat het vooral over zondagsrust en accommodatiebeleid, zei Rob Geleijnse woensdagmiddag in de algemene beschouwingen van de PvdA-fractie.
Het accommodatiebeleid zou zich moeten richten op investeren in wijkvoorzieningen en niet alleen moeten gaan over de vraag hoe er zoveel mogelijk op het vastgoed kan worden bespaard. ‘Durf een pand in de wijk te handhaven als huiskamer van de wijk, geef het aan de inwoners en daag ze uit’, zo riep Geleijnse het college op.

Ook bij het jeugdbeleid maakt het college de verkeerde keuzes. ‘Natuurlijk zijn we blij met de aandacht voor zwemvaardigheid en het openbaar gebruik van schoolpleinen, maar er is weinig visie op de verlaging van de zorgzwaarte. Hoe gaat het college er nu écht voor zorgen dat de jeugd niet onnodig in verre en zware zorg terechtkomt? Wat ons betreft: stevig versterken op preventie en zorg dicht bij de inwoners. Aantoonbaar de regie pakken, dát had getuigd van visie en lef.’

De PvdA kraakte harde noten over het financieel beleid. Om de oplopende tekorten te dekken trekt het college 1,3 miljoen euro uit het collegewerkprogramma, maar geeft niet aan waar dat vandaan wordt gehaald. Geleijnse: ‘Het is alsof je een vakantie boekt zonder te weten of je dit jaar wel je eindejaarsuitkering ontvangt.’

Rob Geleijnse ging verder in op de zondagsrust die het college middels de APV wil afdwingen. ‘Volgens ons moet iedereen zélf kunnen bepalen welke invulling hij of zij aan de zondag geeft. Evenementen die de positie van de Krimpenerwaard versterken, moeten ook op zondag gewoon kunnen doorgaan.’

Algemene beschouwingen PvdA Krimpenerwaard, 8 juli 2015

Lees ook:
Begrotingsvergadering was ‘constructief’ (9 juli 2015)
Voor een sociaal Krimpenerwaard (7 juli 2015)

Redactie

Redactie

De redactie beheert de content van deze website. Berichten die onder naam van de redactie worden gepubliceerd vertolken niet noodzakelijkerwijs de mening van de fractie- en de commissieleden.

Meer over Redactie