Door Redactie op 13 oktober 2015

Bewoners Veerstalblok balen van sluipverkeer

Nog altijd gebruiken veel automobilisten het Veerstalblok in Gouderak als alternatieve route voor de Zuidwestelijke Randweg. Elk kwartier zien de dijkbewoners wel een auto voorbij rijden. Dit terwijl het stuk dijk voor haar huis toch echt alleen toegankelijk is voor fietsers en landbouwvoertuigen.

Klagen bij de wegbeheerder? “Nee, zo ben ik niet”, zegt een dijkbewoonster die anoniem wil blijven in het weekblad Het Kontakt. Toch maakt ze zich wel degelijk zorgen, met name over de veiligheid van wandelaars en fietsers. En kinderen. “Die van mij spelen graag op en langs de dijk en als er dan zo’n zware trekker of auto met hoge snelheid voorbij rijdt, houd ik m’n hart vast.”

Bussluis
Ooit, net na de opening van de Zuidwestelijke Randweg, lag er even verderop de dijk een bussluis met paaltjes. Die moest het sluipverkeer weren, maar voldeed niet aan de verwachtingen. “Telkens weer sloopten ze die paaltjes om toch via de oude dijk richting Gouda te rijden.”

Het hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard beloofde de bussluis te vervangen door een landbouwsluis waar alleen trekkers overheen kunnen. Die kwam er niet. Op de plek van de sluis liggen nu in het asfalt verzonken stenen waar auto’s moeiteloos overheen kunnen. Waarschuwingsborden helpen niet. “Daar hebben die automobilisten schijt aan”, moppert een bewoner. “Als fietser moet je hier echt uitkijken, want ze rijden je zo van de sokken.”

De politie houdt wel eens een controle, maar vanwege de stakingen krijgen automobilisten nu enkel een waarschuwing. Ook hij wil niet met z’n naam in de krant. “Er zitten hier een paar bedrijven langs de dijk die het wel prima vinden zo. Die hoeven immers niet om te rijden.” Hij klaagde wél bij gemeente en hoogheemraadschap. En legde contact met de PvdA, die er meermaals aandacht voor vroeg tijdens raadsvergaderingen. “Ze zouden de dijk afsluiten als de randweg gereed zou zijn. Dat is nooit gebeurd. In plaats daarvan zitten wij nu tussen twee drukke wegen.”

Afsluiten
Het hoogheemraadschap is niet van plan iets te veranderen aan de sluis die er nu ligt. Woordvoerder Annefieke Pagnillo verklaart dat er met meerdere partijen is gesproken, om de dijk autoluw te krijgen. Afsluiten is geen optie. “Landbouwvoertuigen en hulpdiensten móeten er langs kunnen. Vandaar dat er voor deze oplossing is gekozen. Een alternatief is er niet.”
Ze wijst erop dat het al een stuk rustiger is dan in het verleden. “Vroeger reden er 6000 voertuigen per etmaal over die dijk, nu 400. En we onderzoeken nog hoe het nu gaat, nu deze sluis er ligt.”
Dat automobilisten de borden negeren en ‘gewoon’ doorrijden is vervelend, “maar die moeten zich wel beseffen dat ze in principe over een fietspad rijden. Als de politie dat ziet, krijg je een hele flinke prent.”

Bron: Het Kontakt, 13 oktober 2015 (download het artikel)

Een sluis? Deze in het asfalt verzonken stenen houden auto's niet tegen.

Een sluis? Deze in het asfalt verzonken stenen houden auto’s niet tegen.

Eerdere berichten over dit onderwerp:
Gemeente, kom in actie tegen sluipverkeer! (5 september 2015)
College: Landbouwsluis in Veerstalblok blijft zoals ‘ie is (14 augustus 2015)
PvdA stelt vragen over speelhuisje en landbouwsluis (22 juli 2015)
Extra controle op sluiproute Gouderak (21 mei 2015)
Veerstalblok wordt fietspad met landbouwsluis (24 september 2014)
Veerstalblok wordt fietspad (6 september 2013)
Hoogheemraadschap nu verantwoordelijk voor bussluis (12 maart 2013)

Redactie

Redactie

De redactie beheert de content van deze website. Berichten die onder naam van de redactie worden gepubliceerd vertolken niet noodzakelijkerwijs de mening van de fractie- en de commissieleden.

Meer over Redactie