De boekenkast van de burgemeester
Het is zo ongeveer de meest ondankbare klus voor een journalist: de dag na de voordracht een nieuwe burgemeester interviewen. De beste man of vrouw praat per definitie met meel in de mond, want elk woord wordt op een goudschaaltje gewogen. Bovendien, wat wéét hij nou eenmaal van zijn nieuwe gemeente?
De komende man van Krimpenerwaard, Roel Cazemier, kent de Krimpenerwaard amper. Dan kan hij uiteraard geen visionaire uitspraken doen over wat hij wil met de gemeente, met de kernen. Over heikele punten, als hij al weet welke dat zijn, zegt hij al helemáál niets. Hij kijkt wel uit, hij moet nog minimaal zes jaar verder met de gemeenteraad en dan is het maar beter om niet al vóór je installatie vijanden te maken.
Dus komt dit soort interviews niet veel verder dan uitspraken dat de nieuwe gemeente een ‘uitdaging’ is, dat het een ‘boeiende’ gemeente is en dat hij er ‘veel zin in heeft’. De journalist van het Reformatorisch Dagblad stelt nog plichtmatig de vraag of de burgemeester ook van plan is naar de kerk te gaan en dat is het dan wel.
Het is het soort interviews dat een beetje journalist vooraf kan schrijven. Hij hoeft later alleen nog maar een paar aanhalingstekens te plaatsen om de clichés in de mond van de geïnterviewde te leggen.
En zo pakte het uit in de diverse interviews met Roel Cazemier die deze week in de media stonden, zie de linkjes hieronder.
Waarom, zo vraag ik me dan af, worden niet veel persoonlijker vragen gesteld? Die hadden gemakkelijk bedacht kunnen worden op basis van het openbare Twitterprofiel van @Roelcazemier.
Toon mij je boekenkast en ik vertel je wat voor mens je bent. Een oude wijsheid, die in deze tijd niet altijd meer opgaat vanwege het simpele feit dat mensen steeds minder boeken hebben. Of dat ook voor de nieuwe burgemeester geldt, weet ik niet. Maar ik hoef niet meer bij hem in Deurningen op visite te om hem via zijn boekenkast te leren kennen. Twitter is de nieuwe boekenkast!
Roel Cazemier volgt bijna 500 personen en organisaties. (Althans, op dit account. Ik ga er maar even van uit dat hij geen geheim account heeft, zoals Geert Wilders die stiekem Donald Duck en Kim Holland volgde.) Wie daar even langs scrolt, ziet een flink aantal clubs die te maken hebben met oude auto’s: @VintageCarClub, @ClassicCarLDN, @ClassicCar_TV. Daarnaast is hij geïnteresseerd in degelijke, Zweedse auto’s: @VolvoCarsNL, @SaabMuseum en @SaabTwente.
Het zou mij niet verbazen als Cazemier in een Saab van Dinkelland naar Krimpenerwaard is gereden voor zijn sollicitatiegesprekken.
Onderweg heeft hij misschien nog een bezoek aan een kasteel of een oud landhuis meegepakt, want ook daar is hij meer dan gemiddeld in geïnteresseerd. In zijn agenda is 16 mei al geblokt, dan is het namelijk de @DagvhKasteel. Het is dan Tweede Pinksterdag, dus een vrije dag hoeft hij niet al na anderhalve maand Krimpenerwaard op te nemen, dat scheelt.
Derde hobby van Cazemier: geschiedenis. Niet alleen kastelen, ook cultuur boeit hem – en dan vooral de Engelse. Maar tussen de historici Geri Walton (kenner van de 18de en 19de eeuw, @18thCand19thC) en Barbara Wells Sarudy (@HistoryandArt) vinden we curieus genoeg een van de vele fake Twitteraccounts van de Britse kroonprins @Charles_HRH. Zou hij denken dat het de échte Charles is, de voorvechter van het authentieke Engelse platteland?
Verder geeft het Twitteraccount geen inzicht in andere hobby’s van Cazemier. Vissen, postzegels verzamelen, goede wijn, Star Wars of Star Trek, voetbal – niks van dat alles. Een degelijke, beetje saaie man lijkt het.
Het brengt mij tot de conclusie dat de lievelingsvakantie van Roel Cazemier waarschijnlijk richting Engeland gaat, met de boot vanuit Hoek van Holland in een oude Volvo Amazone en dan fijn toeren langs landhuizen en kastelen waarvan dat land vergeven is. En als hij niet op vakantie is, rijdt hij straks op zomerachtige dagen waarschijnlijk in een oldtimer met open dak over de smalle wegen van de Krimpenerwaard, onherkenbaar dankzij zijn leren helm en stofbril. En leren handschoenen natuurlijk, hij is immers van de VVD. Zo heurt het.
Hebben we iets aan deze wetenschap? Nee, totaal niet. Hooguit weten we iets meer van de mens achter de burgemeester en dat is best aardig. Als het allemaal klopt tenminste. Misschien dat daar in een volgend interview eens naar gevraagd kan worden.
Burgemeester Cazemier: ‘Dit gebied is landschappelijk indrukwekkend mooi’ (AD Gouda, 4 februari 2016)
Burgemeester Krimpenerwaard: Ik erken en herken waarden van kerk (Reformatorisch Dagblad, 4 februari 2016)
Cazemier: ‘Buitengewoon boeiende gemeente’ (RTV Krimpenerwaard, 3 februari 2016)
Roel Cazemier: besmet met bestuursvirus (Het Kontakt, 3 februari 2016)