De ruimte is van ons allemaal…
Woensdagavond 3 juni had de gemeenteraad van Krimpenerwaard voor commissie en raad een thema-avond georganiseerd over wetten/instrumentarium/regels die te maken hebben met de ruimtelijke ordening en het bouwen. De kritische PvdA-fractie had in de commissievergadering van april om deze avond gevraagd.
Wij vonden het tijd om het ingewikkelde terrein van de ruimtelijke ordening voor de raad te verduidelijken. Ons voorstel werd gesteund door de VVD en overgenomen door alle raadsfracties. Tijdens deze aprilvergadering kwam het collegevoorstel aan de orde om tal van zaken die te maken hebben met afwijkingen van het bestemmingsplan, het afgeven van een verklaring van geen bedenkingen etc. te delegeren aan het college. De gemeenteraad is het bevoegd gezag als het gaat om het vaststellen van bestemmingsplannen. De gemeenteraad kan op grond van het Besluit omgevingsrecht echter een lijst met categorieën vaststellen waarvoor geen verklaring van bedenkingen, dus geen besluit van de gemeenteraad nodig is. Die besluitvorming wordt dan gedelegeerd aan het college. Burgemeester en wethouders beoordelen vervolgens of de aanvraag al dan niet in strijd is met een goede ruimtelijke ordening.
De PvdA vindt het van groot belang dat er sprake is van een zorgvuldig evenwicht bij het overdragen van bevoegdheden dat recht doet aan de positie van de raad en het college maar óók let op de belangen van onze inwoners. Inwoners die gebaat zijn bij snelheid van proceduresen het recht hebben om voorafgaand aan besluitvorming, invloed uit te oefenen op de plannen van de gemeente en de besluitvorming in de raad. Het zonder meer, zonder een gegronde reden afwijken van de door de raad vastgestelde plannen en kaders vraagt ook om een helder beleid.
Vier ambtelijke medewerkers van de afdeling Ruimte van de gemeente Krimpenerwaard gingen in heldere presentaties uitvoerig in op veel aspecten die aan de orde kunnen komen bij de circa 800 tot 1000 jaarlijkse aanvragen van een omgevingsvergunning: structuurvisies, bestemmingsplannen, afwijkingsmogelijkheden en kruimelgevallen (die heel vaak geen kruimelgeval blijken te zijn). Ook werd er ingegaan op diverse praktijkvoorbeelden, wat te doen bij verbouwingen en het realiseren van nieuwbouw die moet passen in de Regionale agenda Wonen. Natuurlijk is ook uitgebreid gesproken over de (soms omstreden) Verklaring van geen bedenkingen en de ruime mogelijkheden van het Vergunningvrij bouwen, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van een mantelzorgwoning op eigen terrein en het kleine beetje sturing wat de raad nog kan geven in geval van vergunningvrij bouwen.
Zeer terecht is ook uitgebreid stilgestaan bij het ruimtelijk kwaliteitsbeleid. Dit beleid, dat alle partijen in hun verkiezingsprogramma hoog in het vaandel hebben staan, moet de komende jaren gestalte krijgen. Er ligt dus veel werk op de plank in de ruimtelijke winkel. Werk waarvoor we de komende jaren als gemeente(raad) fors in kennis en deskundigheid moeten investeren om de aanwezige waarden in onze gemeente niet verloren te laten gaan.
Daar komt binnenkort nog de nieuwe Omgevingswet bij. Deze wet vervangt tientallen oude wetten. In deze nieuwe wet is voor beleidsontwikkeling het instrument van een omgevingsvisie (= integrale langetermijnvisie voor de fysieke leefomgeving) opgenomen. Maar daarover een volgende keer meer.
Het was een verhelderende en leerzame thema-avond. Dat dit onderwerp leeft, bleek wel uit de talloze vragen die zijn gesteld en de grote opkomst van commissie- en raadsleden. Dit initiatief van de raadscommissie smaakt in ieder geval naar meer.
Bas Noorlander is voor de PvdA lid van de gemeenteraadscommissie.