Ophef om uitspraken SGP over verhuizing moskee
In de gemeenteraad van Krimpenerwaard is ophef ontstaan over de uitspraken van de SGP tijdens de commissievergadering dinsdagavond. De raad besprak de verhuizing van de Marokkaanse El-Hoedamoskee binnen Schoonhoven. Coalitiepartij SGP had ‘principiële bezwaren’ tegen deze verhuizing. De uitleg van deze bezwaren schoot de lokale PvdA in het verkeerde keelgat.
‘SGP-woordvoerder Eric Koelewijn legde uit dat ze niet kunnen instemmen met deze verhuizing, omdat het tegen hun principes is om het mogelijk te maken een andere God te aanbidden dan de God zoals die in de Bijbel wordt beschreven. Ik was geschokt en verbijsterd’, vertelt PvdA-fractievoorzitter Rob Geleijnse. ‘Dit druist in tegen artikel 1 van de grondwet, dat discriminatie verbiedt op grond van onder andere iemands godsdienst.’
Koelewijn reageert geprikkeld op deze uitlating. ‘De heer Geleijnse mag een mening hebben, net als wij ook een mening mogen hebben in ons land. Gooi ons echter niet voor de voeten dat we artikel 1 van de grondwet schenden. Dat is onzin. We hebben altijd gecommuniceerd dat we politiek bedrijven gebaseerd op de Bijbel. En volgens het eerste gebod in de Bijbel ‘zult gij geen andere goden voor Mijn aangezicht hebben’. De SGP heeft daarom moeite met het realiseren van een gebedshuis waarin gelovigen komen die een andere waarheid aanhouden. We discrimineren echter niet. En we gaan zeker onze woorden niet terugnemen.’
Coalitiepartner VVD niet blij
De lokale VVD – die samen met de SGP, Vereniging Gemeente Belang Krimpenerwaard en ChristenUnie de coalitie vormt – is ook op zijn zachtst gezegd niet blij. ‘Zo’n uitspraak kan echt niet in de 21ste eeuw. De Marokkaanse inwoners in onze gemeente hebben gewoon recht op een gebedshuis’, zegt VVD-fractievoorzitter George Hamel.
‘Of deze opmerking genoeg is om onze coalitie op te blazen? Dat niet, maar onze partij vindt wel dat de SGP op deze uitspraak terug moeten komen’, vervolgt Hamel. ‘We gaan het er in ieder geval tijdens de volgende raadsvergadering over hebben. In onze grondwet staat nu eenmaal dat er vrijheid van godsdienst is in Nederland. En dat geldt voor iedereen, niet alleen voor de SGP.’
Nieuwe moskee
De Marokkaanse gemeenschap van Schoonhoven zit al jaren in een klein houten gebouw aan de Meester Kesperstraat. Er waren plannen om dit gebouw te slopen en op dezelfde plek een nieuwe moskee te bouwen. Het schoolgebouw van De Rank aan de Albert Plesmanstraat, een paar honderd meter van het houten gebouw, kwam toen vrij. Daarom besloot het bestuur van de El-Hoedamoskee in november 2015 dit gebouw te kopen om hier een nieuwe gebedsruimte te realiseren.
Omdat het aantal bezoekers van de huidige moskee toeneemt, is uitbreiding van het voormalige schoolgebouw noodzakelijk. Het moskeebestuur wil daarom de begane grond uitbreiden met een gebedsruimte aan de zuidgevel. Daarvoor is een wijziging in het bestemmingsplan nodig. Hierover besluit de gemeente tijdens de raadsvergadering op dinsdag 1 maart.
(Bron: Omroep West, 18 februari 2016)
Aanvulling PvdA:
In een interview met Omroep West zegt SGP-fractievoorzitter Jan Willem van der Ham principieel geen ruimte te willen bieden aan een moskee. Volgens eigen zeggen is hij niet tegen het belijden van een ander dan een christelijk geloof, maar de overheid mag daar in de publieke ruimte geen mogelijkheid voor bieden in de vorm van het toestaan van een gebedshuis anders dan een christelijke kerk.
In zijn betoog verwees hij naar de discussie die in de voormalige gemeente Ouderkerk is gevoerd over de bouw van een nieuwe kerk voor de Hersteld Hervormde Gemeente. Volgens hem wilde de PvdA daar niet aan meewerken. Terecht repliceerde in hetzelfde programma PvdA-fractievoorzitter Rob Geleijnse dat de bezwaren van de PvdA in Ouderkerk zich niet richtten tegen de bouw van een kerk, maar tegen de locatie.
Interview terugluisteren (vanaf 10:40)
Lees ook:
D66: ‘Onderzoek uitspraken SGP’er’ (Het Kontakt, 1 maart 2016)
Eerdere berichten over dit onderwerp:
Diep geschokt (17 februari 2016)
Nieuwe moskee Schoonhoven op plek van oude school (2 november 2015)