Door Leo Mudde op 24 maart 2016

Plakoorlog van SP is onfatsoenlijk, onvolwassen en ondemocratisch

Onfatsoenlijk en onvolwassen. Andere woorden zijn er niet voor de doelbewuste actie van de SP Gouda om met eigen posters over de verkiezingsaffiches van de PvdA heen te plakken. Er is genoeg ruimte op die borden, zoiets doe je niet. Het is een kwestie van fatsoen.

Onlangs heeft de gemeente Krimpenerwaard in het hele gebied weer borden geplaatst waarop politieke partijen de inwoners kunnen oproepen een stem uit te brengen op 6 april, wanneer het referendum over het samenwerkingsverdrag met Oekraïne wordt gehouden. In Schoonhoven, Stolwijk, Krimpen aan de Lek, Ouderkerk aan den IJssel en Lageweg heeft de SP op diverse verkiezingsborden toegeslagen en met haar ’tegen’-posters onze ‘voor’-posters afgedekt.

Het is in campagnetijd een ongeschreven regel dat je zoiets domweg niet doet. Maar de SP heeft hier blijkbaar lak aan. Ik zou het nog kunnen begrijpen als de borden al waren volgeplakt, maar daarvan is geen sprake. Tot vandaag was de PvdA de enige partij die aan de slag was gegaan, er was en is dus nog volop ruimte voor collega-partijen. En áls je dan al de onstuitbare behoefte hebt om over iets anders heen te gaan, doe het dan over de (para)commerciële reclameposters die – onrechtmatig – op de borden zijn geplakt. Die horen daar niet, daar zijn de borden niet voor bedoeld. Voor het aankondigen van niet-commerciële activiteiten biedt de gemeente genoeg andere plakplaatsen.

Kortom: SP, stop met dit kinderachtige gedoe. Tegendraadse politiek is prachtig, ik kan er vaak nog waardering voor hebben ook, maar partijen die een ander standpunt hebben dan jij de mogelijkheid ontnemen dat standpunt uit te dragen, is ondemocratisch. En verkiezingen, óók referenda, zouden juist een feestje van de democratie moeten zijn. De SP bederft dat al op bij voorbaat.

leom125Leo Mudde,
afdelingsvoorzitter PvdA Krimpenerwaard

 

plakoorlog545

Albert Schweitzerlaan, Schoonhoven.

plakoorlbuitendevp545

Buiten de Veerpoort, Schoonhoven.

spplakoorlog2545

De SP-plakkers sloegen ook toe in Ouderkerk aan den IJssel (twee keer, boven) en in Stolwijk. Ook hier werden de PvdA-posters weggeplakt, evenals in Krimpen aan de Lek (hieronder):

spplakkradl545

Op Twitter maakten de 'daders' zichzelf bekend: de afdeling Gouda van de SP

Op Twitter maakten de ‘daders’ zich bekend: de afdeling Gouda van de SP.

Op 6 april 2016 stemt Nederland in een referendum over het samenwerkingsverdrag van de Europese Unie met Oekraïne. Jouw stem maakt het verschil: kiezen voor samenwerking, handel, vrijheid, democratie en mensenrechten, of kiezen voor uitsluiting en de belangen van Poetin. Waarom je vóór het verdrag moet stemmen? Lees het op stemvoor.pvda.nl

Leo Mudde

Leo Mudde

Laatst genoten opleiding: Sociologie, Erasmus Universiteit Rotterdam. Beroep: Journalist bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Politieke ervaring: Raadslid van 1990-1994 en fractievoorzitter van 1998-2010 in de toenmalige gemeente Ouderkerk.

Meer over Leo Mudde