Door Redactie op 4 maart 2016

Terugblik op de raadsvergadering van 1 maart

Op 1 maart vergaderde de gemeenteraad over een groot aantal onderwerpen. De griffie van de gemeenteraad maakte deze samenvatting.

Marco Oudshoorn werd benoemd en beëdigd als nieuw commissielid voor de VVD.

De raad wees, met uitzondering van de PvdA, het interpellatieverzoek van Pro Krimpenerwaard over de handhaving bij Het Kwartier in Stolwijk af.

Over de door het college van B&W uitgebrachte rapportage over de opvang van vluchtelingen werd ruim twee uur gesproken. Naar aanleiding van de raadsbreed aangenomen motie van 6 oktober 2015 had het college onderzoek gedaan en geconcludeerd dat er geen geschikte locatie is voor een (satelliet) AZC van 250 personen in de Krimpenerwaard.
Behalve de VVD en Gemeente Belang Krimpenerwaard waren de overige fracties ontevreden over dit resultaat. Benjamin Anker (CU) kwalificeerde het rapport als “te weinig en te laat” maar stak ook de hand in eigen boezem omdat de raad zelf ruim een maand had gewacht met de behandeling van het rapport. Hij vond ook dat het niet zo is dat er alleen opvang mogelijk is als niemand daar iets van merkt. Rob Geleijnse (PvdA) noemde het “Krimpenerwaard onwaardig” en verweet het college zich achter de dijken van de polder te verschuilen. SGP-woordvoerder Jan Verburg riep op niet langer weg te kijken van de grote humanitaire problemen en stelde dat er voldoende draagkracht is voor opvang. CDA-voorman Jan Dekker vroeg zich hardop af of er wel goed was gezocht en deed een beroep op creativiteit en ondernemerschap.
PvdA, CDA, SGP, CU, D66, Gemeente Belang Schoonhoven en Pro Krimpenerwaard namen daarop een nieuwe motie aan waarin het college wordt opgedragen om voor 21 maart opnieuw te rapporteren over de mogelijkheden voor kleine opvanglocatie(s) en gemeentelijke versnellingsarrangementen. Volgens de VVD-voorman George Hamel was er geen geld voor deze opvang en moet opvang ook betekenisvol zijn met scholing en werk. Gemeente Belang Krimpenerwaard steunde de motie niet, omdat zij 250 vluchtelingen op één locatie te veel vindt. 50 Personen op één locatie was voor waarnemend fractievoorzitter Pascal van der Hek zeker bespreekbaar.
De raad stemde wel in met de verschillende voorstellen van B&W voor de opvang van statushouders.
(Zie ook ‘Gemeenteraad wil wél kleinschalige opvang van vluchtelingen‘)

Het initiatiefvoorstel van Pro Krimpenerwaard voor een referendumverordening kreeg alleen steun van D66 en werd daarmee verworpen.

Inmiddels rond de klok van middernacht stemde de raad (met uitzondering van de SGP) in met het bestemmingsplan voor de verhuizing van de moskee in Schoonhoven naar de Beneluxlaan. De nieuwe moskee krijgt geen minaret en ook is er geen detailhandel toegestaan. Het voorstel voor de moskee was voor de raad aanleiding om ook een debat te hebben over godsdienstvrijheid. Ada van Buren (GBS) was daar een groot voorstander van, maar merkte tegelijkertijd op dat er binnen de Islam ook niet altijd even tolerant naar anderen wordt gekeken. Verschillende fracties hadden vraagtekens gezet bij het standpunt van de SGP. SGP-fractievoorzitter Jan Willem van der Ham voelde zich daarom geroepen om in de raad uitvoerig het afwegingskader van de fractie te schetsen. Dat dit volgens PvdA-voorman Rob Geleijnse niet overeenstemt met de landelijke partijlijn van de SGP werd door Van der Ham verklaard uit het feit dat de SGP kennelijk minder centraal wordt aangestuurd dan de PvdA. De vraag van Bert Bening (D66) of er met een dergelijke opvatting van de SGP nog wel ruimte in de Krimpenerwaard is voor bijvoorbeeld katholieken, Jehova’s getuigen, joden en andersdenkenden werd door SGP-wethouder Pieter Neven bevestigend beantwoord.

Bron: Raadsgriffie Krimpenerwaard

Redactie

Redactie

De redactie beheert de content van deze website. Berichten die onder naam van de redactie worden gepubliceerd vertolken niet noodzakelijkerwijs de mening van de fractie- en de commissieleden.

Meer over Redactie